Close

Koch Borászat az Év Pincészete

Idén a hajós-bajai Koch Borászat nyerte el az Év Pincészete díjat. Alapítója és tulajdonosa, Koch Csaba 13 generáción át tartó hagyomány folytatója.

Őse, Koch József családjával 1742-ben érkezett Hajósra, az akkor betelepülő német ajkú telepesek egyikeként. 13 másik családdal együtt alapították 1744-ben Császártöltést. Ő kezdte el a szőlőtermesztést és borászkodást. A hagyomány 1947-ben majdnem megszakadt, amikor a svábokat kitelepítették. A Koch-família is csaknem mindent elveszített, és a mostani nyertes nagyapja már csak 0,3 hektáron gazdálkodhatott tovább. Ez is elég volt azonban arra, hogy továbbra is jó borokat állítson elő, és szakmai ismereteit utódainak, így unokájának is továbbadja.
Koch Csaba szerint a borásznak nagyon pontosan ismernie kell az adott termőterületet, az oda való fajtát és a művelési módot. Mindehhez hosszú évek halmozódó tapasztalata szükséges. Ezenkívül ismernie kell a folyton változó fogyasztói ízlést is – úgy vallja, hogy a borászkodás a termőföldtől egészen a pohárig tart.
A borotai központú Koch Borászat 60 hektár saját szőlőültetvényről és megbízható kistermelői révén biztosítja a kiváló alapanyagot. Koch Csaba, aki szőlész-borászként végzett, egyre bővítette gazdaságát, így a császártöltési borospincék már kicsinek bizonyultak, ezért új pincészetet épített. Termékeik között kadarka, kékfrankos, rajnai rizling, chardonnay, pinot noir, ottonel muskotály és cserszegi fűszeres szerepel. Jó minőségű ivóboraik már 5-600 forintos palackonkénti áron kaphatók.   
A cégvezető alapelve, hogy csak kiváló minőségű szőlőből készülhet igazán jó bor. Enélkül hiába a legkorszerűbb felszerelés és technológia, az eredmény lehangoló lesz.  
A Hajós-Bajai borvidék szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütésese órák száma. Ehhez járul még a tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj. Mindez kiváló adottságúvá teszi a térséget, ami most hozzáértő, szorgos munkával is párosult, ennek jutalma a mostani díj.
A 2002-ben, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított díjat szakmai körök jelölése és szavazati alapján ítélik oda.
Koch Csaba a Villányi borvidéken is jelen van, VinArt néven működő pincészete Nagyharsányban található.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

                                                  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top