A húsvéti ünnep idején szinte nincs olyan család, aki ne készítene festett tojást a locsolóknak, vagy csak lakásdekoráció céljából. Rengeteg kreatív módszer áll rendelkezésünkre a tojásfestést illetően, ezek közül most azokkal szeretnénk megismertetni olvasóinkat, ahol csupa természetes anyag segítségével varázsolhatunk szebbnél szebb színeket a tojásoknak.
Az előkészületek
1. Óvatosan mossuk meg a tojásokat mosószeres vízzel, majd öblítsük le. Ez által zsírtalanítjuk a festeni kívánt felületet, a színek így egyenletesebbek lesznek, a mosószeres víz pedig segít eltávolítani a baktériumokat. Figyeljünk rá, hogy a kezünk mindig tiszta legyen a munkánk során.
2. Ha azt szeretnénk, hogy tartósabb legyen a festésünk, a színező oldathoz adjunk egy kis ecetet (0,25 liter vízhez 2 evőkanállal), és egy napig hagyjuk benne állni a tojásainkat.
3. Az, hogy milyen lesz végül a tojásaink színárnyalata, az függ az áztatás idejétől, a festő anyagok mennyiségétől, valamint a tojásaink alapszínétől is.
4. Ha kifújt tojásokkal szeretnénk dolgozni, akkor annak mindkét végét szúrjuk ki egy jó erős tűvel. Dugjunk bele egy hurkapálcát, így összekeveredik benne a fehérje és a sárgája. Vegyünk egy jó nagy levegőt, és az egyik végén fújjuk ki a tojást a héjából. A végén mossuk át a tojásokat kívül-belül.
Elő a színekkel!
• Lilásbordó szín: Reszeljük le a céklát, főzzük meg, és ebbe a lébe tegyük bele a tojásokat!
• Sárga szín: Áztassunk be kurkumát, sárgarépát, narancs – vagy citromhéjat, majd főzzük meg.
• Zöld szín: Aprítsunk fel spenótot, majd annyi vízzel öntsük fel, hogy az ellepje. Főzzük 30 percig, majd hagyjuk kihűlni. Hasonló színt érhetünk el, ha zölddió héjat áztatunk be.
• Narancssárga szín: Adjunk 0,25 liter vízhez 4 evőkanál pirospaprikát, majd kb. 20-30 percig főzzük.
• Piros szín: Ez esetben lilahagyma héjával főzzük meg a tojásokat.
• Ibolya szín: Itt szintén céklalevet alkalmazzunk, fél literbe tegyünk 1 evőkanál ecetet, és 15 percig lassan főzzük! A szín sötétsége attól függ, hogy mennyi ideig ázik a tojásunk a lében.
• Kék szín: Vöröskáposztát szeljünk fel apróra, öntsük fel vízzel, főzzük 30 percig, majd hagyjuk állni egy napig. A kék szín eléréséhez segítségünkre lehet a szárított áfonya vagy a bodzabogyó főzet is.
• Rózsaszín: Főzzük egy nagyobb adag csipkebogyó teát, majd ha kihűlt, tegyük bele a tojásokat. Csipkebogyó helyett málnaszörpöt is használhatunk.
Elő tehát az egyszerű alapanyagokkal, fessünk vidám, színes tojásokat, hogy ezekkel kedveskedhessünk a családunknak és a locsolóinknak.
Forrás: magyarvagyok.com