Close

Fessünk tojást természetes alapanyagokkal!

A húsvéti ünnep idején szinte nincs olyan család, aki ne készítene festett tojást a locsolóknak, vagy csak lakásdekoráció céljából. Rengeteg kreatív módszer áll rendelkezésünkre a tojásfestést illetően, ezek közül most azokkal szeretnénk megismertetni olvasóinkat, ahol csupa természetes anyag segítségével varázsolhatunk szebbnél szebb színeket a tojásoknak.
Az előkészületek

1.    Óvatosan mossuk meg a tojásokat mosószeres vízzel, majd öblítsük le. Ez által zsírtalanítjuk a festeni kívánt felületet, a színek így egyenletesebbek lesznek, a mosószeres víz pedig segít eltávolítani a baktériumokat. Figyeljünk rá, hogy a kezünk mindig tiszta legyen a munkánk során.

2.    Ha azt szeretnénk, hogy tartósabb legyen a festésünk, a színező oldathoz adjunk egy kis ecetet (0,25 liter vízhez 2 evőkanállal), és egy napig hagyjuk benne állni a tojásainkat.

3.    Az, hogy milyen lesz végül a tojásaink színárnyalata, az függ az áztatás idejétől, a festő anyagok mennyiségétől, valamint a tojásaink alapszínétől is.

4.    Ha kifújt tojásokkal szeretnénk dolgozni, akkor annak mindkét végét szúrjuk ki egy jó erős tűvel. Dugjunk bele egy hurkapálcát, így összekeveredik benne a fehérje és a sárgája. Vegyünk egy jó nagy levegőt, és az egyik végén fújjuk ki a tojást a héjából. A végén mossuk át a tojásokat kívül-belül.

Elő a színekkel!

•    Lilásbordó szín: Reszeljük le a céklát, főzzük meg, és ebbe a lébe tegyük bele a tojásokat!
•    Sárga szín: Áztassunk be kurkumát, sárgarépát, narancs – vagy citromhéjat, majd főzzük meg.
•    Zöld szín: Aprítsunk fel spenótot, majd annyi vízzel öntsük fel, hogy az ellepje. Főzzük 30 percig, majd hagyjuk kihűlni. Hasonló színt érhetünk el, ha zölddió héjat áztatunk be.
•    Narancssárga szín: Adjunk 0,25 liter vízhez 4 evőkanál pirospaprikát, majd kb. 20-30 percig főzzük.
•    Piros szín: Ez esetben lilahagyma héjával főzzük meg a tojásokat.
•    Ibolya szín: Itt szintén céklalevet alkalmazzunk, fél literbe tegyünk 1 evőkanál ecetet, és 15 percig lassan főzzük! A szín sötétsége attól függ, hogy mennyi ideig ázik a tojásunk a lében.
•    Kék szín: Vöröskáposztát szeljünk fel apróra, öntsük fel vízzel, főzzük 30 percig, majd hagyjuk állni egy napig. A kék szín eléréséhez segítségünkre lehet a szárított áfonya vagy a bodzabogyó főzet is.
•    Rózsaszín: Főzzük egy nagyobb adag csipkebogyó teát, majd ha kihűlt, tegyük bele a tojásokat. Csipkebogyó helyett málnaszörpöt is használhatunk.

Elő tehát az egyszerű alapanyagokkal, fessünk vidám, színes tojásokat, hogy ezekkel kedveskedhessünk a családunknak és a locsolóinknak.

Forrás: magyarvagyok.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top