Close

Védjeggyel a sertéshúsfogyasztás növeléséért

Új védjegy bevezetésével igyekszik ösztönözni a hazai sertésállomány növelését és a sertéshúsfogyasztás emelkedését a Vidékfejlesztési Minisztérium. A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy a minőség és a nyomon követhetőség garanciája a vásárló számára. A tervek szerint a védjegyet viselő árukkal már húsvét előtt találkozhatnak a vevők. 
Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a magyar sertéshúst népszerűsítő húsvéti kampány beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: meg akarják duplázni a jelenleg 3 millióra tehető sertésállományt. Magyarországon 2002-ben még 5 millió körül, a rendszerváltozás éveiben pedig  10 millió körül volt a sertések száma. Az elmúlt két évtizedben azonban nem csak a sertésállomány, de a fogyasztás is jelentősen, több mint 30%-kal csökkent. Évente már csak 250 ezer tonna sertéshúst fogyasztunk, ez fejenként 25 kiló, vagyis kevesebb, mint napi 10 dkg.
Feldman Zsolt utalt arra, hogy a húsvéti szokásokhoz kötődve ebben az időszakban nagyobb az érdeklődés a sertéshús és egyes sertéstermékek iránt. A mostani kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy a sertéshús népszerűsége folyamatos legyen, és ne csak a húsvéti ünnepek idejére korlátozódjon.
Feldman Zsolt szerint a magyar sertéshús minősége általában jobb a versenytársakénál. A belföldön előállított sertéshús a magyar gabonaalapú takarmányozással, a magyar gazdák felkészültségével és a magyar húsfeldolgozók szakmai tudásával olyan minőséget képvisel, amely sok esetben piaci előnyt érő extra értékeket tud felmutatni. A KMS-védjegy ezeket az értékeket kívánja garantálni hosszú távon.
Ihász Katalin dietetikus utalt arra, hogy az utóbbi években a reformtáplálkozás, a fehér húsok előtérbe kerülése miatt a sertéshús fogyasztása erőteljesen  visszaesett Magyarországon. Pedig a sertéshúsnak is számos előnyös tulajdonsága van. Így például jelentős mennyiségben tartalmazza a
B-vitamincsoport tagjait és D-vitamint, a mikroelemek közül pedig kiemelkedő a vastartalma. Ezért mindennapi fogyasztása is ajánlott. Kantuly István, a Pesti Disznó étterem vezető séfje szerint különösen finom ételek készíthetők sertéstarjából.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top