Close

Londoni elemzők: az alacsony infláció a monetáris enyhítés folytatását valószínűsíti

A várakozásoktól jelentősen elmaradó februári infláció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának folytatását valószínűsíti, annak ellenére is, hogy az inflációs ütem a kedvezőtlenre forduló bázishatások miatt várhatóan gyorsulásnak indul – jósolták a februári inflációs adatok keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

   A múlt hónapban 0,1 százalékos volt a tizenkét havi összevetésű infláció Magyarországon. A londoni elemzői közösség előzetesen 0,2-0,6 százalékot prognosztizált.
A keddi adatismertetés után a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: továbbra is úgy tartják, hogy a magyarországi infláció a januári nulla százalékkal elérte mélypontját, és mostantól fokozatosan gyorsul. Várakozásuk szerint az éves ütem 2014 végére eléri a 2,2 százalékot, bár hangsúlyozták, hogy „enyhe lefelé ható kockázatot” látnak erre az előrejelzésükre.
    A ház mindenesetre megerősítette azt a prognózisát, hogy az MNB márciusban és áprilisban még két, egyenként 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és így 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát.
    A JP Morgan elemzői szerint a piaci várakozásnál nagyobb mértékű legutóbbi MNB-kamatcsökkentések is arra vallanak, hogy a jegybankot nem aggasztaná a forint további fokozatos gyengülése az euróval szemben, ha a folyamat kiugrások nélkül, ellenőrzött körülmények közepette zajlik. Ebben a helyzetben a ház szerint van esély arra, hogy az MNB akár 2,50 százalék alá is csökkentheti alapkamatát.
    Az MNB más nagy londoni házak véleménye szerint is tolerálná az esetleges további forintgyengülést, és vannak olyan citybeli előrejelzések, amelyek alapeseti várakozásként jósolják a 2,50 százalék alatti MNB-kamatmélypontot.
    A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar bankszektor „fájdalomküszöbe” inkább a 340 forint/eurós árfolyamszintekhez van közelebb, mint a jelenlegihez. Az RBS mindezek alapján megerősítette azt a prognózisát, hogy az MNB enyhítési ciklusa 2,40 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik.
    A keddi inflációs adatismertetés után a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői közölték: a várakozástól jelentősen elmaradó februári infláció egyik fő tényezője az lehetett, hogy a bankok a jelek szerint – legalábbis egyelőre – nem próbálták más díjak emelésével ellentételezni a díjmentes készpénzfelvételből eredő bevételkiesést.
    A ház szerint erre vall, hogy e tényező a vártnál is nagyobb mértékben lassította az éves ütemű inflációt, és a havi összevetésben számolt negatív maginfláció is ennek a közvetlen eredménye.
    A 4cast elemzői közölték ugyanakkor, hogy a várakozástól jóval elmaradó teljes kosárra számolt éves infláció és a negatív havi maginflációs árindex ellenére sem számolnak deflációs kockázattal a magyar gazdaságban. Hozzátették azonban, hogy véleményük szerint a monetáris tanács a további kamatcsökkentések igazolásaként fogja használni a februári inflációs számokat.
    A Goldman Sachs bankcsoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzőinek értékelése szerint a vártnál jelentősen alacsonyabb, a januáriról azonban mégiscsak elmozduló éves infláció jelzi, hogy a tavalyi közműdíj-csökkentésekből eredő bázishatások most már elkezdtek felhajtóerőt gyakorolni a teljes kosárra számolt magyarországi inflációra. A ház ennek alapján az éves összevetésű inflációs ütem további gyorsulását várja.
    A cég elemzői szerint mindazonáltal a februári inflációs adatsor alátámasztja a monetáris tanács enyhítési alapállását, és ennek alapján a Goldman Sachs alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata még az idei első félévben 2,50 százalékig csökken.
    A ház szerint ugyanakkor ez végső soron nem az inflációtól, hanem a piaci kondícióktól függ, és a további MNB-kamatcsökkentésekhez az állampapír-piaci kereslet fennmaradása és stabilabb forint is kell.

 

 Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top