Close

Közösen a turizmusért

A Budapest konferenciahajón írták alá szerdán a visegrádi országok turisztikai államtitkárainak és marketing vezetőinek 2014. évi találkozójáról készült záró jegyzőkönyvet. Magyarország a Visegrádi Együttműködés soros elnökeként adott otthont a tagországok hagyományos turisztikai csúcstalálkozójának.
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 2003 óta működik együtt. Ezt főként azért teszik, hogy régiónkba egyre több turista érkezzen a távoli országokból- fejtette ki  Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón. Elmondta: a találkozón egyetértettek abban, hogy a turizmus a nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata, ezért kiemelten fontos terület. Ezután is közös célpiacnak tekintik az Egyesült Államokat, Latin-Amerikát, Indiát, Kínát, Japánt, az új piacok felé nyitásként Szingapúrt, Kazahsztánt, Azerbajdzsánt, Ausztráliát, Dél-Afrikát és az Arab-öböl menti országokat. A külföldi turisták ide vonzásának fontos eszköze lehet a vízumkönnyítés. Megvitatták a 2014-2020 uniós költségvetési időszakra vonatkozó tervezési elképzeléseket, a célzott külpiacon való együttműködés lehetőségeit, beleértve a közös marketingtevékenységet.
Horváth Viktória kiemelte, hogy 2013 trendfordító év volt a hazai turizmusban, mert nemcsak a külföldi vendégek száma emelkedett markánsan, hanem a Széchenyi Pihenőkártyának köszönhetően a belföldi vendégforgalom is nőtt.
Ales Hozdecky, a Cseh Köztársaság Regionális Fejlesztési Minisztériumának turizmus főosztályvezetője elmondta, hogy a forgalom növelése érdekében bővíteni kellene a közös turisztikai kínálatot. Katarzyna Sobierajska, a Lengyel Sport- és Turisztikai Minisztérium helyettes államtitkára a közös marketing mellett a turizmus egyéb területein is fontosnak nevezte az együttműködést. Frantisek Palko, a Szlovák Köztársaság Közlekedési, Építésügyi és Fejlesztési Minisztériumának államtitkára szerint fontos, hogy a turizmus továbbra is az európai pénzügyi alapok támogatásában részesüljön.
A V4 soros elnöki tisztét július 1-től Szlovákia veszi át.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top