Close

A közép-európaiak többsége már ezer éve meg tudta emészteni a tejet

A Dalheim középkori város hajdani lakóinak génjeit tanulmányozó nemzetközi kutatócsoport megállapította, a közép-európaiak már ezer éve, a középkorban meg tudták emészteni a tejet, a joghurtot és a sajtot.
A tej emésztésének képessége ezek szerint a korábban véltnél előbb elterjedt – olvasható a Zürichi Egyetem közleményében a PLoS One online tudományos lapban megjelent kutatásról. Az egyetem Evolúciós Orvostudományi Központjának Frank Rühli vezette kutatócsoportja a dalheimi középkori temetőben talált 36 emberi maradvány fogait vizsgálta meg, hogy örökítőanyagukat elemezze.

Felfedezték, hogy a néhai dalheimi lakosok 72 százaléka rendelkezett már azzal a genetikai mutációval, amelynek révén a szervezet az egyén egész élete során előállíthatta a tejcukrot lebontó laktáz enzimet. Ez az érték egybevág a mai Németország és Ausztria lakosaira jellemző 71-80 százalékkal.

A tej emésztésének képessége valójában kivételesnek számít. A tej ugyanis – különösen egyik összetevője, a laktóz, vagyis a tejcukor – a csecsemők alapvető tápláléka. A legtöbb emlősállat kicsinye növekedése során elveszíti ezt a képességét, a laktáz enzim előállítását kódoló gén ugyanis kikapcsolódik. Európa, Szaúd-Arábia és Kelet-Afrika öt különböző populációjánál azonban egymástól függetlenül létrejött az a génmutáció, amely a teljes élettartam idejére lehetővé teszi a laktózbontó enzim termelődését.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a Kr. e. 5000 körül élő földművesek még aligha emészthették meg a tejet – olvasható a kutatók közleményében. Kétezer évvel később az újkőkori spanyol paraszti közösségek 27 százaléka, a skandináv vadászok és gyűjtögetők 5 százaléka rendelkezett a génmutációval.

A középkori dalheimi lakosok körében mért magas értékek a kutatók szerint ellentmondanak a korábban a középkori Magyarországon élőknél mért aránynak. A mai magyarok 61 százaléka képes megemészteni a tejet, középkori arányuk csupán 35 százalék volt.

A tej emészthetőségének evolúciója tehát területenként eltérően zajlott le – írták a kutatók. A tanulmány arra utal, hogy Közép-Európában előbb terjedhetett el a tej emésztését lehetővé tevő génmutáció, mint Kelet-Közép-Európában.

A tej emésztésének képessége ma az európai és az Európából származó népek körében olyannyira magas arányú, hogy a tejérzékenység nemrég még betegségnek számított. Csak a 20. században, a tej fogyasztását propagáló kampányok idején ismerték fel, hogy a világ népességének nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top