Close

Irodalmi utazás a Közép-Dunántúlon

A különlegesen szép Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban tartották a Nyugat Itthon magyarországi tájegységeket kortárs irodalmi és zenei alkotásokon keresztül bemutató rendezvénysorozat novemberi estjét is.

A Magyar Turizmus Zrt és az Újnyugat Irodalmi kör tizenegyedik közös rendezvénye a Királyi régiónak is nevezett Közép-Dunántúl hangulatát idézte meg, megemlékezve a térség szülöttéről, Gárdonyi Gézáról. A térségben találhatók a királyi városok, Székesfehérvár és Veszprém, ezenkívül a komáromi Monostori erőd, Tata, a „Vizek városa”, a Velencei-tó, Magyarország leghosszabb sípályája, az Eplényi Síaréna. Itt vannak a finom fehér borairól ismert Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi és a Somlói történelmi borvidékek. A Bakony, a Vertés és a Gerecse pedig az aktív időtöltés, a túrázás megannyi lehetőségét kínálja.
A természeti és építészeti kincseket rejtő régiót Bodrogai László, a Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője mutatta be, vetített képek segítségével. Ezt követően Hirtling István felolvasószínháza – Dóka Attila zenei kíséretével – kortárs írók művein keresztül vitt el képzeletben a Közép-Dunántúlra. A 150 éve, Agárdpusztán születt íróról Závodszky Noémi és Andrássy Máté, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészei „Szívlobbanások” címmel emlékeztek meg. A slam poetry képviselője, Áldozó Krisztián különszáma után az est programját a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek koncertje zárta.

 

A borkóstoló borait a Gelbmann pincészet, a Geszler családi pincészet, a Rókusfalvy birtok és a Tornai pincészet szolgáltatta, és a velencei Szent Benedictus Borlovagrend egyik tagja mutatta be a múzeum távol-keleti hangulatú teaházában.  
A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi kör havonta, más-más helyszínen megtartott önálló estjein immár valamennyi turisztikai régió bemutatkozott. Az eddigi helyszínek a New York Kávéház, a Hotel Nemzeti, a Hagyományok Háza, a József Attila Színház, a Hemingway étterem, a Tabán Mozi, a Margit-szigeti Wonderland romkocsma, a Szamos Gourmet Ház, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Délkelet-ázsiai Aranymúzeum voltak.
Az utolsó, a decemberi rendezvény az eddigiek egyfajta szintézise lesz majd.
Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top