Close

Megújult Kéktúra

Megújult az Országos Kéktúra útvonal Pilisi Parkerdő Zrt. területén futó 113 kilométeres szakasza, és az Árpád kilátó. A kőszegi Írott-kőtől a Dunakanyaron és Budapesten át a zempléni Hollókőig vezető Kéktúra túraútvonal teljes hossza 1128 kilométer.
Sor került a turistautak karbantartására, a bokrokkal, bozóttal benőtt szakaszok megtisztítására, az elszórt hulladék, szemét összegyűjtésre, a pihenőhelyek rendbehozatalára. Utóbbiaknál 50 padot és asztal garnitúrát helyeztek el, 25 tűzrakó és pihenőhelyet létesítettek. Friss jelzéseket festettek fel, és tájékoztató táblákat helyeztek ki. Épült illetve megújult négy új esőház és három gyaloghíd is, továbbá négy forrásfoglalást is rendbe hoztak. Két új erdei illemhely is épült, egy harmadik pedig új külsőt kapott.
A Budapesti erdészet területén, a II. kerületben található nevezetes állomáshely, az 1929-ben épült Árpád kilátó faszerkezetét és villámhárítóját kijavították, és új padokra cserélték az elhasznált régieket. A szükséges helyeken a kő alapzat is újraépült. A kilátó környékén a tűzrakóhelyek, a padok és asztalok szintén megújultak, és a kilátó létesítésében alapvető szerepet játszó Glück Frigyes megrepedt emléktábláját is kicserélték. A Látó-hegyen létesült kilátóról csodálatos panoráma nyílik a fővárosra.
A felújítási munkáknak az Árpád-kilátónál tartott átadási ünnepségén Láng Zsolt kerületi polgármester utalt arra, hogy a legzöldebb fővárosi kerület számára különösen fontosak a természeti környezetet érintő fejlesztések.
A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseire a program idén nyáron indult.       
Ennek keretében nemrégiben valósult meg 70 millió forintból a pilisszentkereszti szurdok közelében levő Som-hegyi turistaház felújítása, 45 millióba került a visegrádi Mogyoró-hegyen található Jurta Tábor fogadóépülete és megújult a Király-kúti kőház. Megkezdődött a Szentendre határában levő Kő-hegyi menedékház, valamint a Pilisszentlélek közelében levő Fekete-hegyi turistaház helyreállítása is.
A kéktúra turistaútvonal első 910 kilométeres szakasza 1938-ra, Szent István halálának 900. évfordulójára készült el, és akkor egész Európa legelső hosszú távú turistaútja volt. Az Országos Kéktúra mára a kontinens hosszú távú turistaút-hálózatának is fontos része.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top