Close

Irodalmi utazás a Nyugat-Dunántúlon

A csodaszép, különleges hangulatot árasztó Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban tartották a Nyugat Itthon magyarországi tájegységeket kortárs irodalmi és zenei alkotásokon keresztül bemutató októberi estjét. A neoreneszánsz stílusban épült egykori Rausch-villa a délkelet-ázsiai aranykincseket bemutató Zelnik-gyűjteménynek ad otthont. A helyszín nem véletlen, hiszen a múzeum megnyitása óta már többször is vendégül látta a kortárs irodalmat.
A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi kör tizedik közös rendezvénye   a Nyugat-Dunántúl hangulatát idézte meg, nem feledkezve meg Szombathely szülöttéről, Weöres Sándorról sem. A térség igazi ékszerdoboz, itt található Kőszeg, a „nyugat királynője”, Győr, a kultúra városa, a különleges hangulatú Sopron, a római emlékeket gondos gazdaként őrző Szombathely, az erőt adó gyógyvizéről híres Sárvár és Bükfürdő. Itt van a Világörökség részét képező Pannnonhalma, a Fertő-táj, és a Duna ajándékának is nevezett Szigetköz. Az Őrség és Göcsej nyugalmat árasztó tájain pedig máig élnek a népi mesterségek és hagyományok.
A kincseket rejtő régiót Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing igazgatója különleges módon, a térség több városában, Győrben, Sopronban, Kőszegen, Celldömölkön, valamint az Írottkő Natúrparkban, a fertődi kastélyban, a fertőrákosi kőfejtőben forgatott magyar és külföldi filmek felidézésével mutatta be. Ezt követően kortárs irodalmi tükörben jelent meg a Nyugat-Dunántúl, Kautzky Armand élvezetes felolvasószínházában, Dóka Attila gitárkíséretével. Az est második része Weöres Sándor munkássága előtt tisztelgett, aki vissza-visszatért szülővárosába, s rendszeresen publikált a Vasi Szemlében és az Életünk című folyóiratban is. Szobrát 2007-ben avatták fel Szombathelyen, az Ady Endre téren. Weöres Sándort idézte meg három szöveggel a slam poetry képviselője, Áldozó Krisztián is.
A térség egyúttal híres borvidék is. A borkóstoló borait, köztük a soproni kékfrankost a Konyári pincészet szolgáltatta a Távol-Kelet hangulatát árasztó Sövény Aladár teaházban.  
A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi kör 12 állomásból álló programsorozatában az egyes turisztikai régiók ihlette versek, prózák, útleírások hol megzenésítve, hol átértelmezve, hol egyszerűen csak felolvasva kelnek életre. Ezek egy része e rendezvényeken hangzik el először közönség előtt, neves előadók tolmácsolásában.  
Szöveg és kép: Bognár Mária                          

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top