Close

Hazátjáró

HAZÁTJÁRÓ címmel új sorozatot indít a ringmagazin.hu portál, ebben szeretnénk Önökkel is együttműködni. Alapvetően az a célunk, hogy minél szélesebb olvasói körnek mutassuk be: mennyi olyan érték van szép hazánkban, amelyet nem ismerünk, de talán még nem is hallottunk róla. Különösen érvényes ez a magyar vidékre. Ezért is fogadtuk nagy örömmel és csatlakoztunk a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) Vidékjáró kezdeményezéséhez, amelynek során mi is felszállhattunk arra a hétvégeken Budapestről indul sajóbuszra, s amelynek köszönhetően felejthetetlen élményekben részesülhettünk. A meghívásunkért szeretnénk köszönetet mondani Szalay-Zala Andreának, a FATOSZ főtitkárának, valamint külön azoknak az újságíró kollégáknak, akiknek írásait felhasználhattuk a Ring HAZÁTJÁRÓ rovatában.

Mónosbéli mesék

A Bükki Nemzeti Park határán, Eger és Szilvásvárad között bújik meg Mónosbél, a Mónos patak két oldalán, bővizű forrásokkal. Egyedi természeti környezete rabul ejtő, mikroklímája azonos a Dél-Alpokéval. Mindezek a körülmények nem mellékesek két mónosbéli családi vállalkozás számára, akik nem véletlenül választották tevékenységük helyszínéül e települést. Fontosak a tiszta, érintetlen legelők, a mikroklíma pozitív befolyása az állatok növekedésére, a hús biológiai összetételének minőségére. Sándor Tamás sajtkészítő és Somogyi Sándor húsfeldolgozó néhány évi munka után egymásra is talált, és a Malmos Tanya hirdeti a Soma Sonka és a Bükki Sajt kiválóságát.

Lássuk hát a rövid meséket!

Sándor Tamást még az ezredforduló előtt érintette meg a sajt varázsa, egy svájci hotelben, ahol pincérként dolgozott. Egy öregember hozott le a szállodába egy hegyi sajtot, ami remek volt, és átsuhant rajta a gondolat, tudna-e ilyet készíteni. Évek múlva már itthon, egy egri garázsban fogott hozzá élete első sajtjához, s mára már országos hírű sajtkészítő. Persze rengeteg munka, tanulás, áldozat előzte meg a sikertörténetet, mint mindent, ami tökéletes, s a tanulás a mai napig tart. Aztán 2006-ban megjelent egy etyeki vásáron, ahol egy mázsa sajtot sikerült eladnia, gomolyát, félkemény füstöltet, borban érlelt tehénsajtot, még mindig a lakótelep garázsából. Tudását egy kőrösladányi mestertől tanulta, három évig tökéletesítve sajtjait, s ma is havonta találkoznak sajtkészítők tapasztalatcserére. Minden földrajzi hely más-más ízt ad a sajtnak, mert más-más a mikro flórája, sőt más ízű a nyári és más a téli tejből készült sajt is, nem mindegy, hogy milyen takarmányt adnak az állatoknak. Nem mindegy, hogy a tehenek milyen talajú legelőn legelnek, van-e elég csapadék, van-e sok gyógynövény a fűben. Sajtjaihoz a tejet egy recski, 30 hektáros kiváló legelőjű tehenészetből kapja, magyartarkafajtától. A kalciumban gazdag, meszes, andezites talajon sok a gyógynövény, a here, a legelőket nem éri vegyszer, csak a szél szárítja, és a csapadék öntözi. A falu közepén álló sajtházban készülnek a sajtok, a tufakőből kialakított pincében érlelődnek, és a vendégek számára sajt- és gasztronómiai kóstolót tartanak.

Somogyi Sándor kistermelő fejébe vette, hogy felveszi a versenyt a híres pármai sonkával. Mert miért nem lehetne itthon, bükki levegőn érlelve, a tengerszint felett 280 méterrel megvalósítani mindezt? Csak akarat és kitartás kell hozzá, megalkuvás nélkül. Végigjárta Európát, tanulmányozva a különböző híres nemzeti sonkákat, technológiákat, műhelytitkokat. Amit biztosan tudott, az a minőség szentsége. Így hát kézenfekvő volt visszanyúlni a mangalicához, a tiszta legelőjű hegyoldalakhoz, a szabad tartáshoz, a minőségi takarmányhoz. A hizlalás gabonával (búza, kukorica, árpa, tritikálé) és a szomszédos sajtfeldolgozó melléktermékével, savóval történik.

A kistermelői vállalkozás ma már családi vállalkozássá bővült, feldolgozóüzeme szintén az Arany János utcában található, itt is tufakő pincében érlelődnek a finomságok – kolbászok, szalonnák, hurkák, a különleges hegyvidéki fűszerekkel pácolt különlegességek.
A kóstolást követően nehéz a választás, mit is vásároljunk az otthoniaknak, hogy ők is részesei lehessenek a kulináris élménynek. A szép darab, szájban olvadó szalonna és hidegen füstölt sonka mellett sajtokból a mesterre bíztam a választást. A siker nem maradt el.
F. J.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top