Close

Katalógus a csabai kolbászról

A csabai kolbászkészítés sokszínűségét és nemzedékeken átívelő hagyományát mutatja be Magyarország első kolbászkatalógusa. Az immáron hungarikum csabai kolbász különlegessége abban rejlik, hogy más kolbászoktól eltérően paprikával gazdagon fűszerezett és nincs benne bors. Harmonikus kolbászízét így csak a paprika aromája és csípőssége adja.
A katalógust bemutató budapesti sajtótájékoztatón Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere felidézte, hogy már 1934-ben a termelők kérésére védjeggyel védette a csabai kolbászt a város vezetése és támogatta a piacra jutásukat. A szocializmus éveiben a kistermelés megszűnt, de a kolbászkészítés a családi hagyományokban tovább élt. A kolbászkészítés máig élő hagyomány, sokan készítenek házilag kolbászt. A Csabai kolbászfesztiválnak és az ösztönző jogi környezetnek köszönhetően az elmúlt másfél évben újjáéledt a kistermelés. Az önkormányzat célja, hogy segítse a helyi kistermelők piacra jutását és megerősödését – ennek egyik eszköze a kolbászkatalógus.
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellemző alkotóerőt.  – A kolbász sokkal több, mint termék vagy ételrecept, megtestesíti azt a kultúrát és világfelfogást, amely szerint „saját termékeinket megbecsüljük és ismertté tesszük”. Elmondta, hogy a hungarikumok népszerűsítésére hamarosan marketingkampány indul és 150 millió forintnyi pályázati pénz áll rendelkezésre a védett termékek népszerűsítésére.
A hagyományteremtő szándékkal megjelentetett katalógus 14 kistermelőt mutat be. A kiadványba azok a kézműves kolbászkészítők kerülhettek bele, akik az egyszerűsített állategészségügyi vizsgálaton megfeleltek, illetve folyamatosan megfelelő mennyiséget tudnak szállítani.
A csabai kolbász keletkezése egy legenda szerint – akaratán kívül – Bonaparte Napóleonnak köszönhető. A háborúihoz köthető kereskedelmi zárlatok folytán hiánycikké vált ugyanis a bors, erre föl jutottak a csabai hentesek arra az ötletre, hogy ha nincs bors, helyette megteszi a paprika is. Bors azóta sincs a csabai kolbászban, paprika viszont annál több. Mindenesetre  a termék azóta fogalommá vált.
Békéscsabán egyaránt készül vékony- és vastagkolbász, az igazi csabai a vastag kolbászt jelenti, amit más vidéken szaláminak hívnak. Jelenleg 180 kistermelő készíti ezt az egyedi terméket Békéscsabán. A receptúra és az előállítás fortélyai apáról fiúra öröklődnek.
A jelentős kézi munkával készülő, mesterséges anyagoktól mentes csabai kolbász védjegyoltalom alá helyezése folyamatban van. A kolbászkultúrát bemutató kolbászfalu jövő nyárra készül el a békési megyeszékhelyen.

Szöveg és kép: Bognár Mária  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top