Close

Világörökségi vándorkiállítás az Örökség Galériában

A magyarországi világörökségi helyszíneket bemutató vándorkiállítással nyitott újra az Örökség Galéria a Forster Örökségközpont aulájában december 17-én. A kiállítást Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitotta meg.

A kiállítás apropóját az idei többszörös évforduló adja: 40 éves a Világörökség Egyezmény és 25 éve kerültek fel az első magyar helyszínek – Budapest, a Duna-partok látképe és a Várnegyed, valamint Hollókő – a Világörökségi Listára. 10 évvel ezelőtt lett világörökség a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a budapesti helyszínek kiegészítéseként az Andrássy út.
A kiállított tablók bemutatják a nyolc magyarországi helyszín – Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu és környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj – örökségi értékeit, múltját és jelenét. A későbbiekben a tárlat a világörökségi helyszíneken is látható lesz, az Örökség Galéria ennek a vándorkiállításnak az első állomása.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal átalakulása és a Forster Örökségközpont felállása óta ez az Örökség Galéria első kiállítása.

A tárlat 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 9 és 16 óra között a Forster Örökségközpont aulájában (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.). A belépés ingyenes.

Forster Örökségközpont, Fotó: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top