Close

Megújul az edelényi kastélysziget

Az edelényi kastély és környezete 2009-ben kezdődött helyreállításának II. üteméhez írtak alá támogatási szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település kastélyépületében. A munkálatok ezen szakasza 900 millió forintos európai uniós és magyar állami támogatással valósul meg. A szerződést Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, Kormány Krisztián, a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Molnár Oszkár, Edelény város polgármestere írta alá.
A főúri lakot 1716-30 között a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette, a Bódva folyócska szigetére, így ma az ország egyetlen, szigeten épült kastélya.  L’Huillier-Coburg kastélyként is ismeretes, ami az angol Szász-Coburg-Gotha (ma már Windsor) uralkodói családdal való kapcsolatra utal. Az épület az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya, látványos freskókkal díszített helyiségekkel.   
A felújítás során komplex múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket, drámapedagógiai műhelyt és időközi kiállító termet alakítanak ki, amely alkalmas lesz híres műkincsek bemutatására is. A XVIII. századi billiárdszoba is megújul. A kastélyba kerül egy XVIII. századi, tíz magyarországi Habsburg-uralkodót ábrázoló portrésorozat. Az épület helyt adhat még koncerteknek, tudományos konferenciáknak és kulturális rendezvényeknek is.
A felújítás első szakaszában többek között renoválták a kastélynak és két melléképületének a homlokzatait, és sikeresen restauráltak egy egyedülálló falkép-együttest is. Most befejezik a belső tereket és a gépészeti-elektromos rendszereket is. A fűtés földhővel történik, ami jelentősen csökkenti a fűtési számlákat.
Egyidejűleg a kastélypark is megújul. Az „óvárossal” való összeköttetéshez fahidat építenek, és a Holt-Bódván szökőkutat létesítenek. Egy új, külön épületben, mely a park fenntartásához is szükséges, Öko-turisztikai oktatóbázist rendeznek be.  
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top