Close

Két ország, öt fürdő

A magyar-román határmenti együttműködési program keretében, SpaTour elnevezéssel öt ismert és kevésbé ismert fürdő fogott össze, hogy közös marketingtevékenységgel érje el a látogatók és a vendégéjszakák számának növekedését. Az európai uniós forrással összesen 112 millió forintból megvalósuló projektben a makói Hagymatikum, a Gyulai Várfürdő, Orosháza-Gyopárosfürdő, valamint az Arad megyei Menyháza (Moneasa) és a Temes megyei Buzias működik együtt.

Makón a Makovecz Imre által megálmodott, külső megjelenésében, belső tereiben egyaránt meseszerű fürdőkomplexum, a hagymaszerű kupoláiról Hagymatikumnak elnevezett létesítmény különleges építészeti attrakció is egyúttal. Belül az építész által kedvelt, gótikát idéző íves faszerkezetek az uralkodóak, ezekhez azonban hatásosan társulnak a stilizált növényekre emlékeztető, terjedelmes fejezetű vasbeton oszlopok. A központi tér tengelyében egy 10 méter magas „életfa” áll, felette üvegkupolán keresztül árad be a fény.
A komplexum többféle medencének ad helyet, így van relaxmedence, barlangmedence, bel- és kültéri medence, gyógytorna-medence és kalandmedence, utóbbi sodrófolyosóval. Terapikus célzatú a súlyfürdő. A Hagymanó gyerekbirodalomban sherwoodi és tocsogó medencében lubickolhat az aprónép, a kisgyermekes anyukák a baba-mama pihenőrészt is használhatják. A gyógyvizes medencéből ki lehet úszni a szabadba.
A makói gyógyvíz alkáli hidrogénkarbonátos, mely izületi és gerinckopásos ártalmakra, különféle idegpanaszokra és izomsorvadásra fejti ki jótékony hatását.

 

A Gyulai Várfürdő, a nagy területű fürdőkomplexum sokszínűségével tűnik ki. Az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területén alakították ki, közelében van az ország egyetlen, szinte épen megmaradt téglavára.  Összesített vízfelülete imponálóan nagy, 5000 m2, és összesen 18 medencéje van. 72oC-os gyógyvize 2000 méterről tör fel. Sportmedencéi télen is használhatók, ekkor sátorlefedéssel.
Az élményfürdő részben többek között csúszdás medence, hullámmedence, buzgár, sodrófolyosó, pezsgőfürdő van, a kicsik számára 2-10 éves korig gyermek-víziparadicsomot alakítottak ki. A polip csápjaira hasonlító medencének van beltéri és kültéri része is.
Az alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíznek annyira magas az ásványianyag-tartalma, hogy emiatt barnás árnyalatú. Reumatológus szakorvos felügyelete mellett a gyógyászati részen iszappakolás, rekeszes galván- és elektroterápiás kezelés, súlyfürdő, szénsavas fürdő vehető igénybe, de van lehetőség orvosi masszázsra, gyógyúszásra és gyógytornára is.

 
Orosháza-Gyopárosfürdő különlegessége az országban egyedülálló szauna-park, valamint az egész évben működő, 6000 m2 összterületű élményfürdő. A gyógymedencék is használhatók télen is. 8 beltéri medencéje, belső csúszdája és egyéb élményelemei akár egész napra képesek kikapcsolódást nyújtani az egész családnak. Mindehhez szolgáltatások széles választéka társul.
A komplexum egyik fő értéke a magkapó természetes környezet, a gyopárosi tórendszer körüli 20 hektáros parkerdővel. A fürdőéletnek itt már 100 éves hagyománya van. Az 1925-ben épült víztorony ma már a fürdő jelképének számít, felső része kilátóként szolgál, ahonnan egyedülálló a kilátás a környékre, az építmény alsó részei pedig a fürdő múltját bemutató kiállításnak adnak helyet.
A gyopárosi vizet 1999-ben nyilvánították  gyógyvízzé, maga a fürdőhely pedig a legkiválóbb „A” kategóriába tartozik. A víz alkáli-hidrogénkarbonát tartalmú, és fokozza a szervezet regeneráló képességét, valamint fájdalomcsillapító és stresszoldó hatású. Jótékonyan hat az alvászavarokra és az allergiára, de egyéb gyógyító hatásai is vannak. A gyógyulni vágyók különféle terápiás kezeléseket is igénybe vehetnek.

Menyházán nem csak fürödni lehet a már 1886-ban gyógyvíznek minősített
24-32 fokos nátrium-, magnézium- és kalciumtartalmú termálvízben, de a vadregényes környék is számos turisztikai célpontot kínál. Termálvizű strandja a nyár folyamán van nyitva. Az elbűvölően bájos település 280 méter magasságban egy völgyben terül el, 700-1000 méter magas hegyek sziklafalai övezik. Az üdülőhelyet az Erdélyi-szigethegység (Nyugati-hegység) gyöngyszemének is szokták nevezni.
Gyógyvizével főként reumatikus, idegrendszeri betegségeket gyógyítanak, de jótékonyan hat a vérszegénységre is, és stresszoldó hatású. A román egészségpénztár által is támogatott kezelések a szállodákban folynak, például a Hotel Parc szinte folyamatosan tele van, ahol a gyógyvizes medence mellett ott a szauna is.  
A városkában található XIX. század végi villák az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát őrzik, ezek közül több ma szállóként működik. A közelben lévő kis tavon csónakázni, vizibiciklizni is lehet. A tóban, egy kis szigeten épült szállóban meg is szállhatunk. A három nyári hónapban különböző fesztiválok színesítik az itt tartózkodók számára az életet. Ezek közül a legismertebb a Palacsinta-fesztivál.
A természet és a szép tájak szerelmesei több gyalogtúrát tehetnek, például barlangokhoz, Dézna várához vagy a Smelt-kohóig. A menyházai katolikus temetőben található a „magyar turizmus atyjának” is nevezett Czárán Gyula sírja.

Buzias jórészt a XIX. században kiépült fürdőhely Románia délnyugati részén, Temes megyében, a monarchia nagy fürdőkultúrájának még maradt eleme. Az itteni vízről már nagyon korán, már 1809-ben kiderült, hogy gyógyhatású. Ezt követően épültek a reprezentatív, eklektikus stílusú nyaralók, hotelek, továbbá a növényritkaságokkal beültetett park központjában levő kaszinó. Az üdülőkomplexum építészeti nevezetessége a török-bizánci stílusú kolonnád, mely 512 méteres hosszával megépítése után Európa leghosszabb fedett oszlopsora volt, hozzá hasonló csak Karlovy Vary-ban és Baden-Badenben található. A századforduló táján további reprezentatív villák, egészségügyi létesítmények épültek. Az ugyancsak itt nyert, magas széndioxid-tartalmú iható ásványvíz palackozását már 1840-ben elkezdték.
A fürdőhely vezetése a mai kort képviselő rangos épületekkel is igyekszik visszahozni a régi fürdőéletet Buziasra. A monarchiabeli idők hangulatát idéző, de mára leromlott egykori fürdőkomplexum szomszédságában nemrég nyílt meg a Hotel Parc, gyógyvizes medencével, szaunával, korszerű kezelőkkel. A fő profil a szív- és érrendszeri betegségek kezelése, mofettákkal, szénsavas gázzal. A kezelések fontos tényezője a helyi speciális klíma, mely a levegő ionizáltsága folytán megfelel az ezer méteres tengerszint feletti magasságnak, miközben a település alföldön van.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top