Close

Jövő évi magyar tárlatán állítja ki új Rippl-Rónai-festményét a Musée d’Orsay

A magyar modernista festők és Bartók Béla viszonyát bemutató, jövő októberben megnyíló, Allegro barbaro című nagyszabású tárlaton állítja ki először a párizsi Orsay Múzeum (Musée d’Orsay) új Rippl-Rónai-festményét, amelyet azt követően az állandó gyűjtemény részeként láthat majd a francia közönség – mondta hétfőn az MTI-nek Claire Bernardi, a készülő tárlat francia kurátora.
A kilencven magyar festményt felvonultató kiállítás fővédnökei a két ország köztársasági elnökei lesznek.  
   
A világ egyik legrangosabb múzeuma a Virág Judit Galériától vásárolta meg Rippl-Rónai József Jelenet gróf Somssichék kertjében című alkotását.
   
Claire Bernardi az MTI-nek elmondta, hogy októberben érkezett meg a festmény a párizsi gyűjteménybe, s ezzel négyre bővült a Rippl-Rónai-művek száma a Musée d’Orsay-ben. A másik három pasztell a művész korai, úgynevezett fekete korszakából származik, amikor is Párizsba érkezését követően az 1890-es években a Próféta jelentésű francia Nabis-csoport alkotóival (Vuillarddal, Bonnarddal, Ransonnal és Serusierrel) állt szoros kapcsolatban.  
   
Az 1912-13-ban készült Jelenet gróf Somssichék kertjében című alkotás Rippl-Rónai második, Magyarországra való hazatérését követő kukoricás stílusú korszakához tartozik, amelyet sokkal színesebb stílus jellemez. „Ennek a jelentős festőnek ez a korszaka kevésbé ismert Franciaországban. Miután a francia közgyűjteményekben eddig egyetlen ilyen stílusú Rippl-Rónai-kép sem volt, fontosnak tartottuk, hogy a kisebb méretű és szerényebb jellegű festmények mellett a második korszakból is beszerezzünk egy festményt” – hangsúlyozta a francia művészettörténész. Hozzátette: „Ez egy nagyon fontos mű számunkra”.
   
A Musée d’Orsay gyűjteményében – mint a kurátor elmondta – a korábbi századokból fellelhetők magyar alkotók művei, de a modernitás kezdetének korszakából Rippl-Rónai az egyetlen magyar festő, akinek több képe is megtalálható a párizsi múzeumban.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top