Close

Megújul a Doba-Somlóvári kastélypark

Európai uniós és állami forrásokból helyreállítják a 90 hektáros Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron. Magyarország egyik legértékesebb, ugyanakkor leginkább veszélyeztetett történeti kertje a boráról híres Somlóhegy északkeleti lábánál elterülő Doba falutól 1,5 kilométerre, a 8-as út mentén található. Ez egykor az Erdődy-család birtokához tartozott, legmagasabb pontján, a 174 méter magas Somlóvár dombon 1839-ben gróf  Erdődy Kajetán építtetett – ma is meglevő – klasszicista kastélyt. Ablakaiból nagyszerű panoráma nyílik a festői környékre, az egykori Erdődy-birodalomra.
A kastélyt körbevevő területen angolparkot alakítottak ki, amelynek tervezője Charles Moreau, az Esterházy hercegek híres francia építésze volt. Ennél a parknál különösen törekedett az őshonos értékek megőrzésére, azok természetközeli állapotának megtartására. Három halastavat is létesített, melyeket a területen átfolyó Hajagos patak vize táplált (1890-ben létesült egy negyedik tó is.) Különleges növényritkaságokat is telepítettek, így tulipánfát, fekete diót, szeldelt levelű bükköt, bíbor- és babérlevelű tölgyet. Vannak olyan kocsányos tölgyek és nyárfák is, melyek mára hatalmas méretűvé nőttek. Az ország második legnagyobb fehér nyárfája itt található.
A több mint 260 millió forintos projekt keretében most helyreállítják az egykori sétaúthálózatot, szabályozzák a park vízrendszerét, és újra kialakítják az elhanyagoltság évtizedei alatt benőtt, meghatározó szerepű nyiladékokat is: így ismét látható lesz a Somló-hegy és a szomszédos falvak templomtornyai. Megújul a park 4 halastava, és megépül 5 fahíd is. Megújul a kert növény- és faállománya, és pótolják az elpusztult történeti egyedeket.
A kert középpontjában álló, műemléki védettségű kastély a múlt rendszerben  sajátos funkciót  kapott: máig elme- és ideggyógyintézet működik benne, ahol a betegek munkaterápiás kezelésben is részesülnek.   
Szöveg és kép: Bognár Mária   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top