Close

Megmentett örökségünkből nyílt kiállítás az Országházban

Megmentett örökség címmel nyílt kiállítás az elmúlt évtizedek magyarországi régészetének legszebb kincseiből pénteken az Országházban, a tárlattal a Magyar Régész Szövetség (MRSZ) a képviselőknek üzen az örökségvédelmi törvény módosításának apropóján.

„Nem szenvedhet kárt sem a múlt, sem a jelen, mert mindkettőt megszenvedi a jövőnk” – mondta megnyitójában Kövér László, az országgyűlés elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a gazdasági érdek és a kulturális értékek nem állhatnak szemben egymással. A tervezett beruházások vállalkozója, a régész és az engedélyező hivatal együttműködése szükséges, „a jó állam akkor működik, ha egyszerre érvényesül mind a három szempont” – tette hozzá a házelnök.

A munkahelyteremtés és a beruházások ösztönzése együtt járhat a kulturális gazdagodással, a gazdaságfejlesztés és a kulturális örökség védelme ugyanis egymástól elválaszthatatlan európai normák – írta közleményében Lassányi Gábor, az MRSZ elnöke. Ennek jegyében nyílt meg a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című kiállítás, amely az elmúlt 15 év – elsősorban a nagyberuházásokhoz kapcsolódó – régészetének legjelentősebb leleteit mutatja be. A múzeumi intézményrendszert eddig összefogó Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetségével közösen rendezett kiállítás aktualitását az örökségvédelmi törvény módosítása adja, melyet hétfőn tárgyal az országgyűlés.

„A kiállítással a törvényhozók figyelmét kívánjuk felhívni arra, hogy az örökségvédelmi törvény úgy is megalkotható, hogy a beruházások támogatása mellett a régészeti értékeket is megóvja. Az elmúlt év törvénymódosítása során ez a szempont elkerülte a kormánypártok figyelmét. A hétfői napon azonban új alapokra helyezhető ez a fontos ügy.” – mondta Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke.

A tárlat 8000 év történelméről ad áttekintést, a Kárpát-medence első telepeseinek korától egészen a török hódoltság idejéig. Az Országház épületéhez illeszkedő, antik tárlókban többek között látható egy szinte ép állapotban megtalált hun áldozati üst, a szanki tatárjárás kori kincslelet, és a tavaly előkerült honfoglalás kori, aranyozott ezüst tarsolylemez is.

A kiállítás fontos részét jelentik a régészetet támogató civilek által megtalált és civil összefogás segítségével megmentett tárgyak. „A helytörténet iránt elkötelezett polgárok áldozatkészsége nélkül ezek az értékes és látványos leletek ma nem lennének mindenki számára hozzáférhetők. A kiállítás ezen részével előttük tisztelgünk és fejezzük ki köszönetünket.” – jegyezte meg Lassányi Gábor.

A mindössze három hét alatt megszervezett kiállítás anyagát a megyei múzeumok, városi fenntartású intézmények, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem adták kölcsön.

A kiállítás és az ahhoz készült kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Azok az érdeklődők, akik április 27-ig, a kiállítás nyitva tartása alatt nem tudják megtekinteni a Parlamentben a tárlatot, pótolhatják ezt virtuálisan a http://book-let.com/books/megmentett_orokseg/ című honlapon.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top