Close

Hamarosan a kormány elé kerül az új polgári törvénykönyv tervezete

Hamarosan a kormány elé kerül az új polgári törvénykönyv (Ptk.)tervezete, amelyről folyamatosak a szakmai egyeztetések – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.
Mint a közleményben felidézték, az új Ptk. februárban társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezete több változtatásra tesz javaslatot az öröklési rendben. Az Öröklési Könyv a házastárs öröklési jog státuszát változtatná meg. Eszerint a házastárssal egy sorban törvényes öröklési jogot adna az örökhagyó szüleinek, ami azt jelenti, hogy leszármazók hiányában a szülők törvényes örökösként kapják meg a hagyaték felét. Ebben az esetben is azonban az özvegy kapja az általa lakott lakást, továbbá az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakat.

A javaslat egy kódex megalkotását alapozza meg, amely a magánjogi jogviszonyok lehetőség szerinti legteljesebb körét felöleli. Ennek a szempontnak az érvényesülését jelzi a családjogi törvény rendelkezéseinek integrálása a polgári törvénykönyvbe – írta a KIM.

A KIM a napokban több tematikus egyeztetést is szervezett civil és szakmai szervezetekkel, amelyeken a társadalmi egyeztetés során beérkezett javaslatokat vitatják meg. Ennek során pénteken a cselekvőképesség, a családjog és az öröklési jog témakörben tartott szakértői egyeztetést a tárca az Országos Bírói Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Ügyvédi Kamara, az Alapvető Jogok Biztosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Társaság a Szabadságjogokért, a Mental Disability Advocaty Center és az LMBT Szövetség képviselőivel.

A legfontosabb kérdésekben (mint például a cselekvőképességi szabályozás, öröklésjogi szabályozás megváltozott rendelkezései) a szervezetek képviselői ismertették álláspontjukat a minisztériummal. A tárca az egyeztetésen elhangzott észrevételeket megfontolja – olvasható a közleményben.

A gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást az elképzelés szerint beépítenék az új polgári törvénykönyvbe, amely azt a célt szolgálja, hogy a magánjogi viszonyok lehető legszélesebb körét szabályozza az új kódex. Ennek fényében szombaton a gazdasági társaságok jogát, illetve a Jogi Személy Könyv egyéb rendelkezéseit érintő észrevételeket vitatják meg többek között az Országos Bírói Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Bankszövetség, az AmCham, a Hangya Szövetkezeti Együttműködés és az Ökotárs Alapítvány képviselőivel.

A szakértői egyeztetések jövő héten is folytatódnak. Az új kódex átfogja az üzleti világ professzionális szereplőinek, a magánszemélyeknek és a fogyasztók magánjogi jogviszonyait egyaránt, amely leginkább a szerződési jogban tükröződik majd. Így kedden a zálogjog, egyes kötelmi jogi kérdések, valamint egyes szerződéstípusok szabályait érintő szakértői egyeztetés lesz a bíróság, az ügyészség, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Bankszövetség, az AmCham, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Faktoring Szövetség és a Magyar Lízing Szövetség képviselőivel – közölte a tárca a közleményben.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top