Close

Titanic emlékbélyeget adott ki a Magyar Posta

A jéghegy felé tartó Titanic a fő motívuma annak az alkalmi bélyegnek, amelyet a Magyar Posta a Titanic katasztrófájának 100. évfordulója alkalmából bocsátott ki ünnepség keretében.

Az újpesti Hadikikötőben rendezett ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Posta Zrt. vezetői bocsátották forgalomba a bélyegblokkot. A filatéliai bélyegkülönlegesség fő motívuma a jéghegy felé tartó Titanic, a bélyegképre pedig a hajó részletei kerültek fel. A keretrajz jobb felső részén az óceánjáró utasait mentő Carpathia gőzhajó körvonala és Lengyel Árpád hajóorvos portréja látható. A kiadvány különlegessége, hogy az ofszet és dombornyomtatás kiegészült a biztonsági termékek gyártásánál alkalmazott úgynevezett iridescens lakk szitanyomással, így felületén elszórtan jegesen csillogó részletek találhatók. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon Lengyel Árpád portréja, az alkalmi bélyegzőn egy mentőcsónak sziluettje látható. A bélyegblokk Feke Arnold grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült negyvenezer példányban, 1600 forintos névértékkel.

Az ünnepi eseményen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese felolvasta Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntő levelét. Az üzenetben a miniszter kiemelte: a Titanic ugyan a technikai fejlődés jelképe volt, ám a tragédia rámutatott arra, hogy nemcsak a technika, hanem az azt kezelő és használó ember számít igazán. A felelősség és az emberi teljesítmények kapcsán kiemelte Lengyel Árpád hajóorvos helytállását és szakmai felkészültségét.

Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. Igazgatóságának elnöke beszédében az alkalmi bélyegblokk különlegességeit részletezte. Mint elmondta, a bélyegblokkok esetében meglehetősen ritka a Titanic-bélyeghez hasonló kettes blokk, valamint az, hogy a két bélyeg elcsúsztatva és nem egy vonalban szerepel a blokkon belül. Hozzátette: 1923-ban adták ki a világ első bélyegblokkját, Magyarországon pedig 1934-ben jelent meg az első „LEHE-blokk”, a Levélbélyeggyűjtők Első Hazai Egyesülete fennállásának 50. évfordulójára. Ezt akkor 20 filléres névértékért árusították.

A Titanic katasztrófájáról eddig 52 bélyeg jelent meg világszerte – így az elnök, majd hozzátette: úgy gondolja, a magyar ünnepi bélyeg nem csak a gyűjtők számára lesz különleges élmény. A beszédek után Orosz Zoltán altábornagy és Horváth Gergely Domonkos alkalmi bélyegzővel látta el a bélyegkülönlegességeket, ennek tiszteletére a honvédség háromszor 15 lövés díszsortüzet adott le a kikötőben álló AM-22-es és AM-32 hadihajók fedélzetéről. Az ünnepség végén palackpostán bocsátották vízre az eseményről készített díszlevelet.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top