Close

Csütörtökön ül össze idén utoljára az Országgyűlés

December 23-án, csütörtökön ül össze idén utoljára az Országgyűlés, ekkor döntenek a jövő évi költségvetésről a képviselők.
 

 
Az utolsó héten várhatóan több mint húsz törvényjavaslatról voksol a Ház. A tervezett napirend szerint a jövő héten két ülést, annak keretében pedig három ülésnapot tart a parlament; hétfőn és kedden, illetve csütörtökön. Hétfőn több törvényjavaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító indítvány és a miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat.
Utóbbiról akkor lehet zárószavazást tartani, ha a parlament nem fogad el a törvényjavaslathoz benyújtott egyetlen módosító indítvány sem. Erre minden esély megvan, mert az előterjesztők ezek egyikét sem támogatják. A politikai nyilatkozat elfogadáshoz kétharmados parlamenti többség kell. Ugyancsak kétharmad kell a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, valamint a honvédelemről szóló törvénymódosítások elfogadásához.
Voksolnak a képviselők az egészségügyi salátatörvényről, a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a helyi önkormányzatokról, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály-módosításokról. Szintén hétfőn szavaz a Ház a jövő költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös, a fejezeteken belüli átcsoportosítást szorgalmazó kapcsoló módosító indítványokról.
Az Országgyűlés megtárgyalja és dönt a Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke által kezdeményezett országos népi kezdeményezésről, amely a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésének újratárgyalását kéri. Erre azért kerülhet sor, mert a kezdeményezők összegyűjtötték a szükséges ötvenezer aláírást.
A Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett, a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelő alkotmánymódosítási javaslat – amelyet a képviselő a múlt héten nyújtott be az Országgyűléshez – nem szerepel ugyan a jövő heti napirend tervezetében, de a Fidesz-frakció várhatóan kezdeményezi a napirend kiegészítését. A napirendre vételhez 78 képviselő aláírása és az szükséges, hogy a parlamenti többség igennel szavazzon.
A házbizottság ülésén csütörtökön kiderült, hogy a kabinet továbbra sem támogatja az előterjesztést. Rogán Antal korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a frakció eddig a benyújtást támogatta, és amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát. A Fidesz-frakció hétfőn foglalkozik az üggyel, a képviselőcsoport döntése kötelező lesz a képviselők számára – mondta korábban Krakkó Ákos sajtófőnök.
Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után azt is közölte: a kormány kéri, hogy a Ház hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet; ez a határidő december 31-én jár le egy korábban elfogadott országgyűlési határozat szerint. Várhatóan erről is szavaz a parlament hétfőn.
A Fidesz több házszabálytól eltérést kért, amelyekről hétfőn dönt az Országgyűlés. A házszabálytól elérés elfogadásától függ, milyen menetrendben tárgyalja a parlament az MTI Zrt. létrehozásáról szóló országgyűlési határozat módosítását, a Nemzeti Kulturális Alapról, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosításokat.
A parlament kedden kezdi tárgyalni az Európai Rendőrségi Hivatallal, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel, a lőfegyverrel és a pirotechnikával kapcsolatos törvények jogharmonizációs célú módosítását, valamint az energetikai tárgyú jogszabálytervezetet.
Csütörtökön, az idei utolsó parlamenti napon várhatóan több mint tíz zárószavazás lesz, de végleges napirendje még nincs az ülésnek. Dönt a Ház a jövő évi költségvetés elfogadásáról. Valószínűleg szavaznak a képviselők a sportról szóló, a cégjogi és társasági jogi tárgyú, az energetikai témájú, a szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú, a Bethlen Gábor Alapról szóló, a köztisztviselők, a közalkalmazottak jogállásáról szóló, a társasházakról szóló, a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló, illetve a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvényjavaslatokról.
MTI-gondola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top