Close

Az NGYSZ orvos-csoportja visszaérkezett Erdélyből

Az önkéntes orvos-csoport tagjai 5132 vizsgálatot végeztek el 9 nap alatt, Romániában. Többek között huszonöt gyermeknek írtak fel szemüveget és öt gyerek kapott hallókészüléket. A mozgó fogorvosi busz működését Dr. Fórizs Eta mutatta be, majd Dr. Nagy Katalin egyetemi tanár, dékán vezette a Szegedi Egyetem fogorvosi karáról érkező szakembereket. A fogászati vizsgálatok során kiderült, hogy a több mint 500 megvizsgált gyermek 94%-ának van egy vagy annál több szúvas foga. A visszautazás 2010.október 17-én kezdődött több lépcsőben, utolsónak a mozgó fogászati rendelő érkezett vissza Magyarországra 2010. október 20-án. 

Minden év májusában és októberében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) tagjai, önkéntes orvosai Erdélybe utaznak, hogy ott segítsenek a rászoruló gyermekeken. Októberben a 32 fős orvos-csoport Udvarhelyen, Csíkszeredában, Csíkszentdomokoson, Csíkszentmártonban, Háromkúton, Szentalmásiban, Gyimesközéplokon, Gyimesbükkön, Csíksomlyón és Hidegségben gyógyította, műtötte, vizsgálta és szűrte az iskolákban, óvodákban és kórházakban a gyerekeket. A gyerekgyógyászat, sebészet, gyermekneurológia, szemészet, orr – fül- gégészet, fogorvos és audiológia területén 5132 vizsgálatot végeztek el a Romániában eltöltött 9 nap alatt. 
A vizsgálatok befejeztével kiderült, hogy további kivizsgálások és műtétek céljából 34 gyermeket kell Magyarországra hozni, 25 gyereknek írtak fel szemüveget, amit a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálaton keresztül kapnak meg, illetve 5 gyerek hallókészülékének a beszerzését vállalták. 
Tartottak szájhigiénia és hidroterápiás területekkel kapcsolatban tanfolyamokat, oktatásokat. Katona Enikő, az Országos Orvosrehabilitációs Intézet hidroterápiás részlegének vezetője a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban tartott előadást a hidroterápiával kapcsolatban, s szintén a Korai Fejlesztő Központban tartott továbbképzést Dr. Büki György, gyermekneurológus, aki gyermekeket is vizsgált a továbbképzés mellett. 
A Csíkszeredai Kórházban közös kézműtéteket végzett Dr. Novoth Béla, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa és Dr. Kraft Zsolt, a Csíkszeredai Kórház ortopédiai osztályának főorvosa. 
 

 A mozgó fogorvosi busz és az önkéntes fogorvosok munkája különösen fontos, hiszen több mint 500 gyermeknek nézték meg a fogazatát, s 94%-ának volt egy vagy annál több szúvas, rossz állapotban lévő foga. A fogorvosi busz működését Dr. Fórizs Eta mutatta be a Szegedi Egyetem fogorvosi karáról érkező szakembereknek, ő maga pedig 15. éve jár önkéntesként Erdélybe, majd Dr. Nagy Katalin egyetemi tanár, dékán vezette a fogorvosok csoportját. Ha csak a csíkszentdomokosi község 820 gyermekének a fogát tennék rendbe, az is több hónapos munka lenne, mivel körülbelül 5000-5500 fog kezelésére lenne szükség. 
Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke többször is tárgyalt a Hargita megye, a Megyei Kórház, valamint a Romániai Egészségügyi Minisztérium vezetőivel a Csíkszeredai Megyei Kórház műtőjének korszerűsítéséről, és a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ fejlesztési lehetőségeiről. A Csíkszeredai Megyei Kórház műtőjének jobb és újabb felszereltségével való ellátásával és fejlesztésével egyet értett Dr. Edvi Péter és Dr. Vass Levente is – aki Cseke Attila egészségügyi minisztert képviselte. 
Az orvos-csoport és a Parlament tagjai, október 16-án, szombaton a Márton Áron Emlékmúzeum megnyitó ünnepségén vettek részt, ahol Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke mondott köszöntőt. 
2010.október 17-én az orvos-csoport tagjainak visszautazása több lépcsőben történt, utolsónak a mozgó fogászati rendelő érkezett vissza Magyarországra 2010. október 20-án. 
 
A fotókat készítette: Kende Luca
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top