Close

Liszt Év 2011

Jövőre ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, mely az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Szerencsés egybeesés, hogy hazánk ugyanebben az évben, 2011. első félévében veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, amely egyúttal lehetőséget kínál arra, hogy a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda szervezésében Európa-szerte bemutassuk Liszt Ferenc munkásságát és általa is vállalt magyarságát. A Liszt Év programjai a hazai kulturális intézmények összefogásával és számos külföldi együttműködés mentén valósulnak meg. A magyarországi Liszt Év nagykövete Kocsis Zoltán.

 
Liszt Ferenc a XIX. századi Európa lenyűgözően színes személyisége és gazdag életű muzsikusa volt. A bicentenárium évében szervezett programokon keresztül egyszerre ismerhetjük meg magyarságát és európai látókörét, művészi elmélyültségét és világfias eleganciáját, zajosan ünnepelt virtuozitását és meghitt vallásosságát.          Liszt felvilágosult, művelt, fesztelenül európai világpolgár volt, aki otthonosan mozgott a világ majd’ minden szegletében. Nem csupán zeneszerző, de zenepedagógus is volt, aki jószerint saját pesti lakásában indította meg a Zeneakadémia működését. Később a katolicizmus felé forduló muzsikus – aki a római egyházzene új reformját tűzte ki céljául -, nagyszabású oratóriumok és misék írásával gazdagította a vallásos zene műfaját, majd 1865-ben abbéruhát öltött.
       A 2011-es emlékév programjai épp Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni, hogy e komplexitás érzékeltetése révén egyszerre kerüljünk közelebb a bicentenáriumán ünnepelt komponistához és szerteágazó működésének társadalmi és társasági, tárgyi és szellemi környezetéhez. Az ünnepélyek előkészületei évek óta zajlanak szerte a világon, a magyarországi vonatkozású rendezvényeket a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda koordinálja, és munkáját a magyar kezdeményezésre életre hívott – és jelenleg bejegyzés alatt álló – Nemzetközi Liszt Társaság is segíti, melynek célja, hogy ernyőszervezetként összefogja azon magyar és külföldi szakmai intézményeket, szakembereket és fesztiválokat, akik Liszt életművének minél szélesebb körű megismertetését és a Liszt-hagyomány folytatását tűzték ki célul. 
    A nemzetközi összefogás jegyében több magyarországi zenekar és művész képviseli hazánkat külföldön. Így jövő év januárjában Londonban koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar, de a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveznek a mester emlékére. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad. Bayreuthban található az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja, és minden bizonnyal a német városban tervezett programsorozat egyik csúcspontja júliusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én premierét ünneplő egyetlen Liszt-opera, a Don Sanche bemutatója lesz, amely mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg. 
    A Liszt Év egyik kiemelkedő eseménye minden bizonnyal a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day, amely keretében Liszt születésnapján, 2011. október 22-én Párizstól Szöulig a világ több koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma. 
 
 
A Liszt Év hazai programjai közül fontos kiemelni a májusban a Millenárison megrendezendő Liszt Maraton-t, ahol a klasszikus zene mellett crossover koncertekkel találkozhatnak az érdeklődők, kicsik, nagyok egyaránt. 
     A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a Liszt és Európa című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját világhírű hazai és külföldi előadók részvételével. Ezen alkalomból – igazi kuriózumként – Liszt és Wagner leszármazottja, Nike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést. 
    A Liszt Év keretében a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága közművelődési pályázatot hirdet. A pályázat Liszt Ferenc személyét és munkásságát állítja fókuszba olyan alkotások és produkciók támogatásával, amelyek a művészet sajátos eszközeivel mutatják be, vagy népszerűsítik a kortárs művészet és a zene kapcsolatát.
    A Liszt Év kiváló lehetőség arra, hogy a magát magyarnak valló virtuóz, Liszt Ferenc zenéjén keresztül – kiemelkedő magyar művésztehetségeinkkel – Magyarországot és a magyar kultúrát nem csak hazánkban, de Európa-, és világszerte láthatóvá, hallhatóvá tegyük. A Liszt Évre tervezett programok bizonyítják, hogy hazánk méltán tartozik évszázadok óta a klasszikus zene élvonalához. 
 
A Liszt Év együttműködő partnerei:
 
Balassi Intézet 
Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.
Budapest Music Center
Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont
Liszt Ferenc Társaság 
Millenáris Nonprofit Kft. 
Miskolci Nemzetközi Operafesztivál
Művészetek Palotája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top