Close

Dr. Gémesi György az ökováros, Gödöllő polgármesterének előadása a MÚOSZ-ban

A MÚOSZ új székházában augusztus 31-én, kedden Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere tartott előadást, melyen Gödöllő okö-várossá fejlesztéséről, már megvalósul projektekről, a mostani helyzetről és a jövő beruházásairól beszélt. Az Életmód Szakosztálynak, melynek az elnöke Dr. Szalontai Éva a környezettel, természettel való harmónia és annak megőrzése a célja. Dr. Gémesi György Gödöllő, az ökováros polgármestere, az Önkormányzatok Szövetségének, valamint a Nemzeti Sportszövetségnek az elnöke és az Európai Unió Regionális Bizottságának a tagja, volt vívóbajnok és orvos.
Dr. Gémesi György még mindig dinamikus, fantasztikus állóképességgel rendelkezik, ami betudható sportember múltjának, évekig a vívás szerelmese volt. A vívás állóképességet, kitartást, koncentrálást és pontosságot igényel, amely képességeket a politikai életben is jól kamatoztat. Mielőtt polgármester lett, orvosként a gyógyítás mellett kötelezte el magát, s most a polgármesteri hivatást is hittel és elszántsággal végzi. Az előadáson jelen volt a MÚOSZ elnöke, Eötvös Pál is.
Elhangzottak már megvalósult és jövőbeni tervek is. Gödöllő város fejlesztésének gondolata 1990-ben kezdődött, a városfejlesztési koncepció pedig 2006-ban született meg. Kezdetben fejletlen volt az infrastruktúra, a munkanélküliség 12%-os volt. Mindenekelőtt, ezeken kellett javítani. A cél csúcstechnológiával alkalmazott ipartelepítés, miközben a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek. Gödöllő 40%-a még mindig zöld felület, ami nem is fog csökkenni, hiszen csak így lehet élhető, környezettudatos város. A városfejlesztés közben két dolgot kell figyelembe venni, mondta Gémesi György, egyfelől a város – és gazdaságfejlesztést, másfelől az értékőrzést. A polgármester ebbe kikérte a polgárok véleményét is, akik különböző fórumokon interaktívan bekapcsolódhattak városuk fejlődésébe. Főként saját, befektetői és pályázati forrásokból valósulhattak meg a projektek, az oköváros elképzelései.
De, hogy miért is ökováros? Az önkormányzat ügyel arra, hogy a fejlesztések mellett a környezet is épségben megmaradjon. Az út, – járda, – és vízhálózat kiépítésének fontosságát is kiemelte a polgármester, vízelvezető rendszereket építettek ki az utak mellé, hogy a víz el tudjon folyni. Augusztusban adták át a Zöld Óvodát, amit újonnan építettek és két óvodát vált ki, 200 férőhelyes, akadálymentesített, energiatakarékos, zöld tetős, napelemes tetőcseréppel épült. A felfogott esővízzel is sokat spórolnak, a szelektív hulladékgyűjtőkkel pedig a környezettudatosságot segítik elő. Az óvoda előmozdítja a hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségét, valamint későbbi iskolai sikerességüket.
A szomszédságában van a felújított Damjanich János iskola, szintén környezetbarát, kétszintes épület, 23 tanteremmel, akadálymentesítéssel. A nyelvi és természettudományi laborok és tornacsarnok mellett helyet kapott egy színházterem is, ahol drámapedagógiai oktatásban részesülnek a diákok. A gyerekek környezettudatos oktatásban, nevelésben részesülnek és lehetőségük van a szelektív hulladékgyűjtésre is. A játszótér program keretein belül új játszótereket építenek, a régieket pedig felújítják. Tavaly két új játszótér lett átadva, idén két új és egy felújított játszótér átadása van folyamatban. Az EU előírásoknak megfelelően vannak kialakítva, biztonságosak, öröm használni őket.  
A Királyi Kastélyt is felújították, szeptember 4-5-én adják át. Az EU Elnökségi ülése, 2011-ben Magyarországon lesz, az EU tagállamok irodái a Királyi Kastélyban lesznek, így addigra teljes egészében fel lesz újítva az épület.
Az önkormányzat folyamatosan azon van, hogy Gödöllő élhető, „zöld város” legyen, s kijelenthetjük, hogy nagyon jó úton halad. Már így is a régió legzöldebb óvodája az övé.
A jövőbeni, megvalósításra váró tervek között szerepel egy magyar gyártású, elektromos áramot termelő szélkerék.
A Főtér projekt kivitelezése folyamatban van, középpontjában a városközpont megújulása áll. A Szabadság tér rekonstrukcióját, a Művészetek Házának megújítását, valamint a Városi Piac átalakítását tartalmazza. Az odalátogató most még a feltúrt várost látja, de hamarosan a megújult városrészben gyönyörködhet. A felújítás során mindent felhasználnak, amit lehet, például a térburkolatokat. A régi növények helyére újak kerülnek, és kialakítanak egy közösségi teret is sok növénnyel, paddal, a gépkocsi-forgalom kizárásával. A Művészetek Háza épületét az energiahatékonyság jegyében alakítják át. Megfelelő szigeteléssel látják el, a külső nyílászárókat kicserélik, korszerű hűtési – és fűtési rendszerrel látják el és elvégzik az akadálymentesítést is.  
A Norvég Alap segítségével felújítják a Királyi Várót, az Alsóparkot, a máriabesenyői templom melletti filagóriát és az Erzsébet parkot részlegesen rekonstruálják. A Királyi Váróba múzeumot és idegenforgalmi szolgáltató helyet alakítanak ki, láthatóak lesznek többek között képeslapok és fotók, valamint Erzsébet királyné és Ferenc József mellszobra. Jövő tavasszal fejeződnek be a munkálatok. Az Alsóparknak főleg a vasútállomás felőli részét újítják fel, ott egy várakozók parkját alakítanak ki. Utak, sétányok vezetik majd az arra járót, közben a hársfasorokban gyönyörködhetnek. P+R parkolót is kialakítanak, hogy a gépkocsival közlekedők mellett a kerékpárosok is nyugodt szívvel hagyhassák ott a kerékpárjukat, ha HÉV-vel vagy vonattal folytatják az útjukat. A Gödöllői Királyi Kastély felújításához kapcsolódik a Hattyús-tó újbóli kialakítása is, ami azonban a Rákos-patak záportározójaként is fog funkcionálni.
A szennyvíztisztító telepeket is korszerűsítik, az elnyert pályázatokból. A 9 tó kitisztítása után, főleg horgász és – szabadidő tóként tud funkcionálni. Gödöllő alatt geotermikus mező található, ezt jól fel lehet használni az elektromos áram termelésében. Az olcsóbb távhőszolgáltatás mellett, nagy szerepe van a környezeti tehercsökkentésnek is. A megmaradt energiát a biokertészetben lehet hasznosítani. Az önkormányzat nonprofit közétkeztetési vállalkozása napi hatezer ebédet főz. Ha a biokertészet megvalósul, az önkormányzat maga tudja termelni az élelmiszerszükségletének egy részét. A termálvíznek közismerten gyógyászati hatása van. Az Alsóparkban található három kút hozzásegíti a várost egy gyógyászati központ létrehozásához.
Az M31-es autópálya ötlete először 1995-ben merült fel, öt év kellett a tervbevételhez, majd ismét öt év a tervek engedélyeztetéséhez. A nemrég átadott gyorsforgalmi úttal 20 perc alatt ki lehet érni a Ferihegyi repülőtérre. Egyedülálló agglomerációs közlekedést valósítottak meg. A közlekedés megkönnyítése érdekében Gémesi György azt is elmondta, hogy tervezik a HÉV és a MÁV összevonását, így nagyobb kulturális eseményeket is lehet rendezni. A most induló Barokk évét nagy érdeklődés fogadja, bár sokan vannak, akik még nem hallottak róla. Pedig így van, Barokk éve lesz Gödöllőn. A polgármester felhívta a figyelmet, gondoskodni kell arról, hogy az odalátogató fővárosiak a programok után haza tudjanak menni tömegközlekedéssel. A program megtekinthető a www.godolloibarokkev.hu oldalon.
Jól látszik, hogy Gödöllő folyamatosan fejlődik és a városfejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a környezet és az értékek megóvására is. A legtöbb fejlesztési pályázatot elnyerte. Méltán érdemelte ki az ökováros címet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top