Close

Alvászavar

Valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy éjszaka képtelen volt elaludni. Ilyenkor nem segít semmi, sem a meleg tej,sem a bárányok számlálása. Sokan sajnos ezt nap mint nap átélik. Ennek oka, hogy álmatlanságban szenvednek. Az alvászavar leggyakoribb oka, hogy lelkünk valami miatt nyugtalan. A helyzetet pedig tovább ronthatja, ha még környezeti hatások is érnek bennünket. Lelki gondunk hátterében állhat magánéleti probléma, vagy munkahelyi stressz. Okozhatja a nem megfelelő életvitel. Késő esti étkezés, túlzott alkoholfogyasztás illetve kávéfogyasztás. A megszokott kerékvágásból kizökkent alvásritmus, mely adódhat több műszakos munkabeosztásból, vagy akár távoli, kontinenseken átívelő utazásból. Végül a környezet, melyben főként a zajok, fényviszonyok illetve a hőmérséklet okozhatnak problémát. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet az alvászavar.

 

Ezért – különösen rendszeres gyógyszerszedés esetén – tanácsos ezt a kezelőorvossal megbeszélni. Fontos, hogy nem csak az álmatlanság tartozik az alvászavar fogalmába. A népesség körül-belül 10-15%-át kínozza valamilyen alvászavar. Szubjektív formája a rémálom. A narkolepsziások egyik pillanatról a másikra néhány percig tartó mély álomba zuhannak. Számos betegség kísérő tünete az alvászavar,a depressziósok 90 %-ánál fordul elő. Bármely formája is jelentkezik valakinél, előbb vagy utóbb altatóhoz nyúl, ahelyett, hogy a probléma gyökerét megkeresné. Ez tűnik könnyebb megoldásnak, hiszen a napokig tartó nem alvás nagyon fárasztó lehet, emellett az idegrendszerünk is kevésbé tűrőképessé válik. Annak ellenére, hogy még orvosok szerint sincs hatása a problémára, a legtöbben csak kapkodják befelé ezeket a tablettákat. Érdekesség és egyben sajnálatos tény is, hogy az elalvással és az éjszaka átalvásával kapcsolatos nehézségek a nőknél kétszer olyan gyakran fordulnak elő, mint a férfiaknál. Ezek bizonyított tények, a mögöttük meghúzódó okok pedig egyértelműek. A rohanás és túlterheltség sokkal inkább érinti a nőket, hiszen mind a munkahelyükön, mind a családjukban egyformán helyt kell állniuk. Másrészt vannak biológiai okok is. Ilyen például a menstruáció, a terhesség és a szülés időszaka, sok nőnél viszont csak a vááltozókorban lép fel.

Gyógyszerek helyett nézzünk inkább szét a természetben, ha kezelni szeretnénk a problémát. A sör a benne lévő komlónak köszönhetően altató hatású. Ugyancsak altató hatással rendelkezik a citromfű, a levendula és a macskagyökér. A meleg mézes tej a népi gyógyászat egyik jól bevált altatója. Nyugtató hatása annak köszönhető, hogy újra gyermeknek érezhetjük magunkat, az édes tej azt a világot szimbolizálja, amikor még minden rendben volt körülöttünk. Legegyszerűbb a fent említett növényekből gyógynövényes párnát készíteni. A párnában a fent említett gyógynövények bármelyike lehet – elsősorban a levendula ajánlott. Vegyünk 200 grammot, és töltsük egy kispárnahuzatba. Természetesen gyógynövényboltokban, bioboltokban is kapható a már elkészített kispárna.
A fent említett gyógynövények orvosolják majd a problémát. Ha tehát ebben a betegségben szenved először próbája ki ezen nyugtató hatású növényeket. Ha viszont ez nem lenne elég forduljon orvoshoz, hiszen mindenki maga érzi milyen állapotban van a teste és a lelke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top