Close

A cukorbetegség kialakulása és kezelése

A cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ennek hiányában pedig a szervezet nem képes a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik. Nem jut el a táplálékból a sejtekbe a cukor.

Fontos, hogy az ember odafigyeljen magára és rendszeresen járjon el szűrésre. A korai felismeréssel időben el tudják kezdeni a megfelelő kezelést. Azoknál, akiknek a családban volt vagy van cukorbeteg kiemelten fontos, hogy elmenjen szűrésre, mert nagyobb az esélye a betegség kialakulásának.

A cukorbetegségnek két típusát különböztetik meg, az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt. 

Az 1-es típusú diabétesznél teljesen megszűnik az inzulin termelése, mert a sejtek nem ismerik fel a saját sejtjeiket, így nem termelnek inzulint. Bármely életkorban jelentkezhet, de általában gyerekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg. Ebben a típusban a tünetek gyorsan kialakulnak, gyerekkorban napok-hetek, míg fiatal felnőttkorban hónapok alatt. Az egyetlen megoldás az inzulinkezelés.

A 2-es típusú diabétesz általában középkorú és idős embereknél alakul ki. A szervezet termel inzulint, de az nem jut el a szövetekig. A tünetek lassabban alakulnak ki, az elején nincsenek is, így nehéz diagnosztizálni. Sokszor csak valamilyen szövődmény megjelenésekor veszik észre, mivel évekig tünetmentes. A cukorbetegségnek súlyos és halálos szövődményei is lehetnek. Tartósan magas vércukorszint alakul ki, ha a vérbe van cukor, amit az agy érzékel is, a hasnyálmirigy pedig egyre több inzulint termel, de a sejtek már nem tudnak védekezni a túl sok cukor ellen. 

Ez a magas vércukorszint különböző szövődményekbe jelenik meg, mint a vakság, az érelmeszesedés, lábamputáció, infarktus. A látás romlása az érelmeszesedés következménye, a végtagi érelmeszesedés pedig a vérellátás zavara miatt alakul ki, a sejtek elhalnak. A tünetek a lábujjaktól felfelé haladva jelentkeznek. Ha nem kezelik időben, a végtagot amputálni kell. A szívinfarktust pedig lehet, hogy nem is érzékeli az illető, mert az érzőidegek lelassulnak. 

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, a helyes táplálkozás, a testsúlycsökkenés, a sport és a diéta sokat segíthet, főleg a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek. Az életmódbeli változások, a mozgás javítják a vérellátást, a sejtek aktivitását. Egyenek sok zöldséget, salátát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, mert ezek felszívják a cukrot, így a vércukorszint nem emelkedik meg. Ezek mellett persze gyógyszeres kezelésre is szükség van, hiszen az inzulint pótolni kell. A vércukormérővel lehet ellenőrizni a vércukorszintet, s ennek megfelelően kell adagolni az inzulint. 

Fontos, hogy ismerni kell a betegséget és be kell tartani az orvos utasításait. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top