Close

Visszapillantás/Flashback

Keleti Éva retrospektív tárlata

Budapest Galéria – Budapest Kiállítóterem
1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.

Megnyitó: augusztus 25. 17 óra.
Köszöntőt mond: Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész.
Molnár Gál Péter ( 1936 -2011) színikritikus levelét felolvassa Rába Roland színművész, rendező.
A kiállítást megnyitja Veiszer Alinda, Prima Primissima-díjas szerkesztő, műsorvezető.
A kiállítás kurátora:
Szarka Klára szakíró, fotótörténész
Gáti György fotóművész
 
Látható:  2011. augusztus 25. – szeptember 25.

„… egy életen át a fotográfia bűvöletében lenni, ez az én történetem.”
A mottó a művész önéletrajzából való, s híven tükrözi máig tartó lelkesedését hivatása iránt. A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Keleti Éva mostani tárlata visszapillantás a fordulatos és tartalmas szakmai életútra. S az 1950-es évek óta folyton változó, alakuló, néha előre, néha inkább hátralépő Magyarországra. Egyben – a hely és idő szorítása miatt – kényszerű válogatás a több mint fél évszázados alkotói munka bőséges terméséből. 
A kiállítás és az ebből az alkalomból megjelenő hasonló című album is felvonultatja a művész első alkotói korszakának, az MTI–Fotónál töltött évtizedeknek, majd az Új Tükör képszerkesztőjeként és fotográfusaként született műveinek sokféleségét. Színes tematikájú riportfelvételeit, avatott színházi és táncfotóit, a hazai és a nemzetközi kulturális életben az elmúlt fél évszázad során meghatározó szerepet betöltött személyiségek portréit. Csak ízelítő a megörökítettek hosszú listájából: Tamási Áron, Örkény István, Gyurkovics Tibor, Maros Rudolf, Kodály Zoltán, Orosz Adél, Harangozó Gyula, Páger Antal, Váradi Hédi, Pécsi Sándor, Bilicsi Tivadar, Hofi Géza, Graham Greene, John Steinbeck, Orson Welles, Benjamin Britten. 
 
Az ikonikus táncfotó, az Extázis, a Tímár Józsefet Az ügynök halála főszerepében ábrázoló vagy a Latinovits–Ruttkai házaspárról készült közismert művei mellett most jobban megismerheti a közönség Keleti Éva fotóművész más oldalait is: iróniába hajló látásmódját, klasszikus riporteri mentalitását vagy briliáns műtermi felvételeit. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top