A Crowne Plaza Budapest Axis Café & Lounge éttermének menüje nemcsak az ízekről szól, hanem arról is, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz és a környezetünkhöz. Csuklich Viktor séf ezúttal is a szezonra hangolva alkotta meg fogásait: friss zöldségek, aromás fűszernövények és helyi alapanyagok egyensúlyából születtek meg a fogások, amelyek egyszerre kényeztetik az ízlelőbimbókat és hozzák harmóniába táplálkozásunkat. A tetőteraszon gondozott kert és a szálloda saját fűszernövényei apró, de tudatos gesztusok, a természetközeliség és az ízek tiszteletének kézzelfogható jelei. A menü egyszerre otthonos és üdítően friss: épp olyan, mint egy beszélgetés ebéd vagy vacsora mellett, amelyben a figyelmesség és a harmónia minden falatban jelen van.
Házi krémek sült sárgarépa humusszal, füstölt padlizsánnal, labneh-vel és za’atarral, pitával
Ez a közel-keleti ihletésű, mediterrán hangulatot idéző előétel közös kóstolásra hív: a krémek sokszínűsége, az ízek és színek változatossága hamar beszélgetést indít az asztalnál. A humusz, melyet a térségben már a 13. század óta készítenek, most sült sárgarépa ízesítést kapott, mely enyhén édeskés ízt, telt színt és plusz tápanyagot ad a klasszikus krémnek. A sütés segít, hogy a sárgarépa szép színét adó béta-karotin jobban hasznosuljon, ebben pedig az olívaolaj is partner. A tahini selymes íze mellett értékes ásványi anyagokat – például kalciumot, vasat és magnéziumot – is ad az ételhez. A za’atar fűszerkeverék karakteres aromája a Közel-Keletet mediterrán régiójában a vendégszeretet jelképe, a puha pita és az olívaolaj pedig a napsütötte térség otthonos világát idézik.
Italpárosítás: Marrenon – Petula rozé, mentás limonádé vagy Autumn Vodka Smash.
Quinoa saláta marinált sárgarépával, avokádóval, sült csicseriborsóval és kesudióval
Ez az üde, mégis tápláló fogás egyszerre frissít és kellemesen laktat, anélkül, hogy elnehezítene. A savanykás pác élénkíti a sárgarépa ízét, az avokádó pedig lágy, krémes kontrasztot ad a fogásnak. A quinoa, amely az Andokból indult világhódító útjára, ma már a modern, egészségtudatos konyhák, így a mediterrán ihletésű ételek kedvelt alapanyaga. A sült csicseriborsó és a ropogós kesudió értékes növényi fehérjével és rosttal gazdagítják a salátát, így nemcsak ízletes, hanem tápláló és energizáló választás is, amely segít, hogy jó formában maradjunk a nap folyamán.
Italpárosítás: hideg citrusos zöld tea, Bujdosó Sauvignon Blanc vagy Orange-Rum Sour.
Steak szendvics karamellizált hagymával, szárított paradicsomos pesztóval, buffalo mozzarellával és lilakáposzta salátával kovászos kenyéren, triplán sült burgonyával
A húsok kedvelőinek készült ez a gazdag, mégsem nehéz fogás, amelyben a szaftos steak adja a karakteres alapot, a karamellizált hagyma és a napon szárított paradicsomos pesztó pedig intenzív, dél-olasz hangulatot idéző ízekkel teszi teljessé az élményt. A szárított paradicsom nemcsak zamatosabb, de tápanyagban is koncentráltabb formája a friss változatnak. A frissítő lilakáposzta-saláta élénk színét az antocián adja – ez a természetes növényi pigment nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem antioxidáns tulajdonságairól is ismert. A szendvics igazi lelke azonban a Campania régióból származó buffalo mozzarella: krémesebb és lágyabb, mint a tehéntejből készült változat, jellegzetes zamatával az olasz konyha egyik nagy büszkesége.
Italpárosítás: Kancellár Cabernet Franc, Amancaya Malbec, Soproni IPA vagy Jubilee.
Töltött portobello gomba krémsajttal, buffalo mozzarellával, aszalt paradicsommal és párolt spenóttal
A portobello gomba húsos textúrája és a buffalo mozzarella lágy krémessége harmonikus párost alkot ebben a gazdag, mégis könnyen fogyasztható fogásban. A gombát spenóttal és aszalt paradicsommal töltik meg, így egyszerre kapunk friss, zöld ízeket és a mediterrán konyhára jellemző édeskés-savanykás jegyeket. A spenót magas klorofiltartalma és értékes K-vitaminja a krémsajt és mozzarella zsírosságával párosulva jobban hasznosul, míg a portobello természetes B-vitamin-forrásként támogatja a szervezet energiaháztartását és a bőr egészségét. Az aszalt paradicsom pedig nemcsak színt és intenzív ízt, hanem koncentrált tápanyagokat is hoz a tányérra.
Italpárosítás: Maróti Attila Chardonnay vagy epres limonádé.
Magyar sajtválogatás levendulás körtével és szezámmagos tuile-lel
Ez a válogatás a hazai termelői kézműves sajtokat a nyár egyik legkedveltebb növényével, a levendulával párosítja, amelyet Provence-ban évszázadok óta használnak fűszerezési célokra. Desszertekben való felhasználása a modern provence-i konyha egyik különlegessége, itt pedig a körtével együtt finom, illatos édeskés kontrasztot ad a sajtoknak. Az élményt a roppanós, mutatós szezámmagos tuile teszi teljessé, amely nemcsak látványos díszítés, hanem értékes kalciumforrás is. Az eredmény egyszerre sós és édes, krémes és roppanós, telítő és frissítő – egy igazi harmóniára épülő befejezése az étkezésnek.
Italpárosítás: “Budapest Spark” brut, Búzavirág gin-tonic vagy XY.
Az Axis Café & Lounge minden nap reggel 8:00-tól este 23:00 óráig várja a vendégeket reggelivel (8:00-12:00), ebéddel és vacsorával (12:00-22:00).
@axiscafeandlounge / Foglalás: https://www.opentable.com/r/axis-restaurant-budapest

