Close

Séta Magyarország legizgalmasabb állatparkjában

 Egy óriási tölgyerdő közepén terül el a világ számos ritka állatának otthont adó 35 hektáros SóstóZoo. Európa egyik legjobb állatparkjában több mint ötezer állat között sétálhatunk és néhány óra alatt az egész világot bejárhatjuk.

Az Állatpark ritkaságai között vannak olyanok, amelyek Magyarországon csakis itt találhatók meg. Ilyen ritkaság a fehér tigris-pár és az ázsiai páncélos orrszarvú, melyekkel világszerte csak kevés helyen találkozhatunk, mint ahogy Grevy-zebrák is csak nagyritkán fordulnak elő állatkertekben. Gepárd-tenyészpár is csak itt van hazánkban, és becses értékei a SóstóZoonak az afrikai elefántok, a hópárduc és a hatalmas termetű macskaféle, a szibériai tigris. Az állatkert földrészekre tagolva csoportosítja az ott előforduló fajokat, de helyet kapott a Kárpát-medence őshonos állatvilága is, a parasztudvarban pedig egy jellegzetesen hazai vidéki porta állatállományát helyezték el, köztük a tipikusan magyar fajokat, így a szürke marhát, racka juhot, mangalica sertést és bivalyokat.
Az állatpark egyik nagy attrakciója a Zöld Piramis, amely két hektáron bemutat egy igazi dzsungelt orángutánokkal, ázsiai elefántokkal, hüllőkkel. Az Esőerdőház sajátos hangulatával egyedülálló élményt nyújt. Függőhidakon lehet jönni-menni, a 15 méterről lezúduló vízesés mellett elhaladva az itteni legnagyobb szenzáció a komodói varánusz pár. A trópusi állatok számára a komfortot szabályozott, magas hőmérséklet és páratartalom biztosítja és fürdőmedencét is kialakítottak számukra.  
A Zöld Piramis földalatti szintjén, az Ócenáriumban az indonéz szigetvilágot körülvevő vizek állatvilága látható. Belépve az első medencében tengerparti fövenyen tarisznyarákok szaladgálnak, továbbhaladva a Némó rajfilmből ismert bohóchalak úszkálnak.  A korallszirti medencében a vízi világ legjelesebb építőmestereit, a kis polipú kőkorallokat csodálhatjuk meg. Láthatunk még   hajóspolipokat (Nautiluszok), murénákat, tűzhalakat, fura sakkfigurára emlékeztető csikóhalakat. A színpompás császárhalak és pillangóhalak medencéje után a cápák birodalma következik. Az 500 köbméteres akvárium 4 méter mélységű vizében hat cápafaj egyedei vígan úszkálnak. A tengerrel azonos összetételű vizet 17 tonnányi tengeri sóból keverték. A 8 méter hosszú üvegfolyosóban alulról is megcsodálhatjuk a körülöttünk az eredeti viszonyokhoz megszólalásig hasonló környezetben zajló tengeri életet. A fölöttünk elúszó 2,5 méteres homoki tigriscápa vagy a torpedó alakú szirticápa látványa egyszerre elragadó és borzongató.  
A Trópusi házban az orángután mellett a világ legkisebb selyemmajmocskái is megtalálhatók, és a színes tollazatú madarak rikoltozásától hangos madárröpdék mellett kijutunk a mediterrán kertbe, majd innen a majomerdőbe, ahol a hosszúfarkú makik szabadon mozognak.
A madárház röpdéiben nagytestű papagájokat figyelhetünk meg, így a zöldszárnyút, a kékhátút és az ara papagájt. A koronásdaru család fiókái kiscsirkékre emlékeztetnek, csak éppen nagyobb kiadásban.   
A Viktória ház az amazonasi tündérrózsáról (Victoria amazonica) elnevezett esőerdő utánzatában tapírok, kapibarák rejlenek a dús növényzetben, leguánok sütkéreznek egy mesterséges vízesés mellett. A növényzet maga is főszereplő, különleges rovarevő növényeket, nálunk csak szobanövényként ismert színes broméliákat csodálhatunk itt meg. Nem hiányozhatnak az olyan jellegzetes állatfajok sem, mint a jaguárok és kajmánok. Igazi ritkasággal, a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macskával is találkozhatunk.
Észak-Amerika jellegzetes állataiként az amerikai bölényeket és a mosómedvéket láthatjuk, előbbieknek az európai változata is megvan az állatkertben.
Ázsia állatvilága több helyen is megjelenik, így részben a trópusi házban, ahol a majmok éldegélnek, a madarak pedig a madárházban, vagy például a pávák szabadon.
Az Afrika Panoráma a földrész minden jellegzetes állatát felvonultatja, így zsiráfok, leopárdok, oroszlánok mellett a szélesszájú orrszarvúakat és egy jellegzetes maszáj falu környezetében láthatunk – más állatkertből általában hiányzó – nagyszarvú afrikai szarvasmarhákat, azaz watusikat is.
A sarkvidékek állatvilágából nem hiányozhat a rénszarvas és a jegesmedve. Ez utóbbiak – Európában is egyedülálló kísérletként – itt köves talaj helyett homokon élnek, és ha kedvük tartja, feszített víztükrű medencében mártózhatnak. Naponta többször látványos fókashow szórakoztatja a látogatókat, de látványetetések is vannak. És persze pingvinek is vannak. Az idei év sztárja a hamarosan 5 hónapos afrikai kiselefánt. A kis ormányost már látogatóink is megtekinthetik, anyjával, Kwanzával a külső kifutóban.
Az Állatpark fontos feladatának tartja az állatok bemutatása mellett a fajmegőrzést is. Így egyik büszkeségük a 2004 óta 13 példányra felszaporodott fehérarcú selyemmajom csapat.
A ZooSuli keretében, a nyári vakáció alatt közel 600 kisiskolással ismertetik meg a park életét, miközben azok az állatokról olyan „kulisszatitkokat” is megtudhatnak, ami a közönséges látogató előtt rejtve marad.  
Egyedülálló módon az állatparkban egy 73 vendég elszállásolására alkalmas szálloda is van.
Írta és fényképezte: Bognár Mária                                                                                                            

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top