Close

Töretlen a magyar ízek sikere

Megint látogatói rekordot hozott a megújult Kézműves Magyar Ízek Vásár és Gasztropiac: a három nap alatt több mint 18 ezren látogattak ki a Millenárisra.  Az újdonságnak számító gasztropontok mellett nagy sikere volt a hal és vadhús piacnak, és a világszenzációnak számító őstulok termékeknek. A vásár szervezői ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a jótékonykodásra: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével rászoruló gyermekeket láttak vendégül a vásáron.
Az újdonságnak számító tematikus gasztropontokon több mint 20 féle készételt, így tésztákat, salátákat, kolbászokat, pörkölteket, leveseket is lehetett kóstolni, természetesen mindet a vásáron lévő termékekből készítve. Az érdeklődőket olyan ínyencségek várták, mint a tejszínes céklafőzelék malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzelék bélszínrolóval, a csicsókakrém-leves rozscipóban tálalva, valamint a Bajai Halászlé grillezett pontytejjel. Különleges ízvilágot tárt a látogatók elé az aszaltszilvás szürkemarha kolbász, a kacsakolbász málnamustárral, vagy a pikáns kolbász magos mustárral. Igazi szenzáció volt a négyszáz éve kihalt, de mára visszatenyésztéssel újra életre hívott őstulok húsából készült kolbász és szalámi is.
Az első napon hátrányos helyzetű gyermekeket láttak vendégül. Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója szerint segélyszervezet azért is örült a meghívásnak, mivel az különleges élményt ígért az általában egyhangú koszton élő szegény családok gyermekei számára.
Az évről évre növekvő látogatószám Pap Krisztián, a vásárt szervező MIKSZ vezérigazgatója szerint az bizonyítja, hogy a magyar ízek iránt igenis van kereslet. 120 magyar termelő több mint 5000 ízzel vonult fel.
A vásárlók ismét szavazhattak kedvenc termelőjükre. A közönség szavazatai alapján az V. Kézműves Magyar Ízek Vásár és Gasztropiac termelője a hústermékeket készítő Knyihár Mihály lett. A szervezők idén két szakmai díjat is átadtak. Az egyiket a szintén húsfeldolgozással foglalkozó Szomor Dezső, míg a másikat a szörpöket és lekvárokat készítő Törökné Dancsó Katalin kapta.
A MIKSZ évente négy gasztrofesztivált szervez. Egyaránt a Millenárison lesz   júniusban a Libamájfesztivál, októberben a Vad és Hal Ünnep, novemberben pedig a Kézműves Magyar Ízek Vásár és Gasztropiac is.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top