Close

Navracsics: senkit sem érhet hátrány a származása miatt Magyarországon

 A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy Magyarországon a származása miatt senkit se érhessen hátrány – erősítette meg Washingtonban Ben Cardin szenátornak, a kongresszus Helsinki Bizottsága elnökének Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A miniszter szerdán tájékoztatta az MTI-t háromnapos washingtoni látogatásának megbeszéléseiről.
   
Navracsics Tibor felajánlotta Ben Cardinnek: ha a szenátornak a jövőben kérdései lesznek a magyar kormány bármilyen intézkedésével kapcsolatban, bármikor információt kérhet akár a követségen keresztül, akár közvetlenül az ő minisztériumi kabinetjétől, „nehogy információhiányból adódóan esetleg nem kiegyensúlyozott, vagy a tényeknek nem megfelelő véleményt alkosson”.
   
A szenátor január 25-én, John Kerry amerikai külügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy Oroszországban, Magyarországon és Ukrajnában „visszacsúszás” tapasztalható az emberi jogok területén.
  
„A szenátor ezt az ajánlatomat örömmel elfogadta” –  mondta el a miniszter a találkozóról, amelyet barátságos hangulatúnak nevezett, és amelyen egyebek között tájékoztatta a szenátort arról, hogy a magyar vezetés milyen intézkedéseket és nyilatkozatokat tett Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő novemberi parlamenti felszólalása óta. A jobbikos képviselő akkor azt szorgalmazta, mérjék föl, hogy zsidó származású van a Országgyűlésben és a kormányban.  
   
A miniszter tájékoztatása szerint a mostani megbeszélésen nem került szóba Bayer Zsolt romákról írt, a Magyar Hírlapban megjelent, nagy vitát kiváltott publicisztikája.
   
Navracsics Tibor Washingtonban zsidó szervezetek képviselővel is találkozott és felkereste az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumát. Itt az intézmény vezetői részéről elhangzott az a kívánság, hogy a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság fordítson figyelmet a vészkorszak, illetve a Magyarországon kívüli zsidóság történetének oktatására, amire a miniszter ígéretet tett.
   
Navracsics találkozott Philip Gordonnal, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával és tájékoztatta őt egyebek között arról, hogy az Európa Tanáccsal való együttműködés jegyében Magyarországon módosításra kerül a média és az igazságügy szabályozása.
  
„Tájékoztattam, hogy szándékaink szerint az idei év a konszolidáció jegyében fog telni és azokat a törvényeket, amelyeket elfogadtunk, most már a gyakorlatba is át fogjuk ültetni ” – közölte a miniszter.
  
Gordon államtitkár elmondta, hogy Washington elismeri azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány az aggályai eloszlatására tett, ugyanakkor továbbra is maradtak aggályai.
  
Navracsics Tibor az amerikai fővárosban felkereste Anthony Kennedyt, az amerikai legfelsőbb bíróság tagját, akit barátjaként említett. Egy kávé erejéig eszmecserét folytatott Charles Gatival, a Johns Hopkins egyetem professzorával is, akivel elsősorban Barack Obama második ciklusáról ejtett szót.  
   
A miniszter a Német Marshall-alapnál (German Marshall Fund), a Heritage Foundationnél, valamint a McCain Intézet és a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézetének közös szervezésében tartott előadást, illetve vett részt kerekasztal-beszélgetésen. A McCain intézet szerdai rendezvényén megemlékeztek a hétfőn elhunyt Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövetről.
   
A miniszter szerda este Washington környékén élő magyarokkal találkozik, csütörtökön pedig továbbutazik New Yorkba, ahol a Rágalmazásellenes Liga (ADL) elnevezésű, befolyásos amerikai zsidó szervezet képviselőivel folytat majd megbeszélést.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top