Close

Fidesz: egyre több állampapírt vesznek az emberek

A Fidesz szerint egyre nő az emberek bizalma az állam iránt, ezt bizonyítja, hogy tavaly duplájára emelkedett a magánszemélyek által vásárolt állampapírok mértéke, amely jelenleg 1060 milliárd forintot tesz ki.
Puskás Imre országgyűlési képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az emberek által felvásárolt állampapírok mennyisége összevethető az állam egyévi adósságszolgálatával. A képviselő szerint az államadósság folyamatos csökkentése mellett fontos az eladósodás összetétele is, a forintban meglévő adósság ugyanis nem hordozza magában az árfolyamkockázatot.
   
„A legszerencsésebb, ha az állam a polgáraitól vesz fel hitelt, hiszen ennek visszaadásával is saját polgárait gazdagítja, így növeli a fogyasztást vagy a belföldi befektetéseket” – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.
   
Emlékeztetett arra: 2002-ben az akkori Orbán-kormány a bruttó hazai termék mintegy 54 százalékának megfelelő államadóssággal adta át az országot, azon belül a devizaadósság 25 százalékos volt. A 2010-ben átvett állam azonban a GDP 82 százalékának megfelelő adóssággal rendelkezett, ennek 47 százaléka pedig devizában állt fenn. Mint mondta, a folyamat megfordult, a devizaadósság jelentősen csökkent a kormányváltás óta, az államadósság mértéke pedig Európában is egyedülálló módon mérséklődött 78,6 százalékra.
   
Puskás Imre hozzátette: jelenleg a forintban fennálló adósságon belül 8 százaléknak, az egész államadósságon belül pedig 4 százaléknak megfelelő az állampolgárok által nyújtott hitel aránya. Hangsúlyozta: ez azt jelzi, hogy a kormány teljesíti vállalásait, szabadul az adósságcsapdából, ezért nő a bizalom az állampapírok iránt.
   
Emlékeztetett még a kormány azon lépéseire, amelyeket az a családok eladósodottságának mérséklése érdekében tett, valamint arra: az önkormányzatok adósságkonszolidációja is részben megtörtént, az 5000 lakosúnál kisebb települések esetében már lezárult, az ennél nagyobbaknál pedig jelenleg is zajlanak a tárgyalások annak állam általi átvételéről.
  
A fideszes képviselő azt mondta: az előző kormányok alatt felhalmozott adósság nemcsak az állam, hanem a családok és a vállalkozások mozgásterét is jelentősen szűkítette, ezért is fontos ezek ledolgozása.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top