Close

Ehető Rubik kocka – Lyonban

Először lesz magyar résztvevő a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse D’Or világdöntőjén január 30-án, Lyonban. A budapesti Onyx étterem fiatal séfje, Széll Tamás versenyfogásait a mágikus Rubik kocka ihlette, melyet formájában és színeiben is megidéz. A lyoni döntőhöz kapcsolódó Sirha elnevezésű gasztronómiai szakkiállításon hazánk negyven négyzetméteres standdal lesz jelen, ahol magyar ételeket és italokat kóstolhat a szakértő közönség. Széll Tamás felkészülését példaértékű szakmai összefogással a Bocuse d’Or Akadémia, a Miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx étterem, a Hungexpo Zrt. és a METRO kereskedelmi Kft. segíti.
A Paul Bocuse lyoni mesterszakács nevét viselő versengést kétévente tartják, az elsőt 1987-ben rendezték meg. A világdöntő színhelye mindig Lyon. A magyar versenyző Brüsszelben az európai döntőn 9. helyezett lett, és ezzel szerzett jogot arra, hogy az amerikai, európai és ázsiai kontinens döntők legjobbjai közötti világversenyen elindulhasson. Ezen 5 és fél óra alatt kell a séfeknek és csapatjaiknak hús- és halmenüjüket elkészíteni, melyeket rangos nemzetközi zsűri bírál majd el.
A konkrét feladat egy 12 személyes hústál elkészítése, továbbá két adag kitálalása, a halas menüt tányéron szervírozva. A körethez valót a helyszíni kínálatból, pontosabban a szomszédos szakkiállítás zöldség- és gyümölcspiacáról kell kiválasztani, ami egyfajta rögtönzést jelent. A magyar csapatnak három előzetes koncepciója van, amelyek egyike remélhetőleg a felkínált alapanyagokhoz alkalmazható lesz.  A versenyre külön kamion indul útnak szombaton Franciaországba, alapanyagokkal és felszerelésekkel.
Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint turisztikai szempontból mérföldkő ez a szereplés.
Az Onyx étterem hazánkban a második Michelin-csillagos étterem.
Szöveg és kép: Bognár Mária  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top