Az idén negyedszer, a Budai várban első alkalommal rendezik meg június 1-3 között a Budapesti Libamájfesztivált, ahol nemcsak libamájból készült ételeket, de más gasztronómia különlegességeket is megkóstolhatnak az látogatók. Az esemény díszvendége a Tokaji borrégió, ahonnan a borászok libamájhoz illő borokkal érkeznek.
-A libamáj a magyar gasztronómia, a magyar gazdaság és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része. Hazánkban több mint négyszáz éves hagyománya van a hízottliba-tenyésztésnek, több ezer ember megélhetését biztosítja az ágazat, illetve számos külföldinek a magyar gasztronómia egyet jelent a libamimages/stories/programajanlo2/pap.jpgájjal, ezért is kell népszerűsítenünk ezt a különleges hungarikumot – fogalmazott Pap Krisztián, a vásárt szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt.* vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján.
A magyar libamájételek és egyéb hazai ínyencségek mellett tokaji borokat is kóstolhatnak a második Budavári Libamájfesztivál vendégei a Budai Várban június első hétvégéjén. A látogatók megkóstolhatják a fesztivál hivatalos ételét, a Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje által megálmodott ételkülönlegességet is: ez libamájas hurka libanyakba töltve, tárkonyos mustárral és házi kenyérrel. A legjobbnak ítélt étket tíz szakácsművész „alkotásai” közül választották ki. A fesztivál vendégei a különböző éttermek kínálta különleges fogások mellett kóstolhatnak libamájfagylaltot, libamájzserbót, sőt libatepertős csokoládét
A fesztivál vendégei a különböző éttermek kínálta különleges fogások mellett kóstolhatnak libamájfagylaltot, libamájzserbót, sőt libatepertős csokoládét is. Az esemény díszvendége a Tokaji borrégió lesz, ahonnan a borászok libamájhoz illő borokkal érkeznek.
A finom falatokat kísérő fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik (pl. fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó).
*A Magyarországon Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség (MIKSZ) Zrt. néven 85 millió forintos tőkével – közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A márciusában bejegyzett, budapesti székhelyű társaság tényleges működését május elején kezdte meg.
A cég egyik tulajdonosa a már három sikeres gasztrofesztivált maga mögött tudó Kézműves Magyar Ízek Kft., a másik pedig Varga Mihály, a 30 éves KÉSZ csoport tulajdonosa. A társaság célja, hogy folytassa a Kézműves Magyar Ízek által elindított kezdeményezést, valamint további eszközöket, forrásokat biztosítson a magyar termékek népszerűsítéséhez.
A Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség már nemcsak kézműves termékekkel foglalkozik, hanem a minőségi magyar élelmiszerrel is. Hosszú távú célja magyar termékekre támaszkodó élelmiszerlánc kialakítása, ahol csak minőségi magyar élelmiszer kapható.
Az új élelmiszeripari vállalat intenzív piaci tevékenységet tervez, a kis- és nagykereskedelemi tevékenység mellett aktívan kíván foglalkozni a magyar élelmiszerek kivitelével a szomszédos országokba, valamint gasztronómiai fesztiválokat szervezésével, catering szolgáltatás nyújtásával és saját referencia éttermeket működtetésével. Az új cég félmilliárd forintos árbevétellel kalkulál.
A cég már most komoly és folyamatos az érdeklődés a vállalat teljes termékportfoliója iránt többek között Oroszországból, Kanadából, Csehországból, Dubaiból, Ukrajnából, valamint Romániából.
A MIKSZ az ősszel nyitja meg az első vidéki Kézműves Magyar Ízek boltját Szegeden, amelyet további üzletek követnek még ebben az évben.