Close

Minden idők focija a Budavári Palotanegyedben

Minden idők focija címmel futball- és kultúrtörténeti rendhagyó kiállítás tekinthető meg a Budavári Palotanegyed több helyszínén a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt. A kiállításhoz kísérőprogramok is csatlakoznak, valamint szurkolói terasz várja az érdeklődőket a Várkert Bazár Öntőház udvarán.

Az Országos Széchenyi Könyvtár beltéri kiállításán eredeti plakátok és kéziratok mellett olyan ritkán megtekinthető emblematikus tárgyak is láthatók, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletei villantják fel a legendás mérkőzéseket és játékosokat, interaktív módon lehet egykori újsághírek között böngészni, de látható az a különleges bélyeg is, amely 1954-ben már előre elkészült, hogy az Aranycsapat vb-győzelmét hirdesse.

A Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán, az Országos Széchenyi Könyvtár épülete melletti tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan vált a futball népszerű sportággá, amelyet ma már milliók követnek és játszanak világszerte. Plakátok, metszetek és kisgrafikai alkotások mesélnek arról, hogyan lett a foci mindennapjaink része, de bemutatkozik a labdarúgás világától elválaszthatatlan totó is Kassowitz Félix (Kasso) és Macskássy János grafikáin keresztül.

A Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján kihelyezett tíz installáció egyik oldalán a 20. századi magyar plakátművészet kiemelkedő alkotásai láthatók olyan művészektől, mint Manno Miltiades, Bíró Mihály, Fery Antal vagy Pál György. Másik oldalukon a magyar válogatott mérkőzésein megörökített nagyszerű pillanatok kaptak helyet, ezzel is fokozva a drukker-hangulatot útban az Öntőház udvaron kialakított szurkolói teraszhoz.

Az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és a Várkapitányság közös kiállítása július közepéig látogatható valamennyi helyszínen.

A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt a 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarán ingyenesen, óriáskivetítőn lehet majd követni az összes mérkőzést. A kialakított szurkolói teraszon nemcsak különleges hangulat, hanem csodálatos dunai panoráma is várja az érdeklődőket.
Azokon a napokon, amikor meccsszünet lesz, az Országos Széchenyi Könyvtár a futball- és kultúrtörténeti kiállítás kísérőprogramjaként a magyar filmművészet három idevágó remekét kínálja nyáresti szabadtéri mozizáshoz: június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, míg július 4-én a Régi idők focija lesz majd látható.

Shares
scroll to top