Close

Az Év háza 2011

2011-ben negyedik alkalommal meghirdetett Év háza pályázatra az elmúlt években megvalósult családi házak közül 22 mérettetett meg a zsűri előtt. A pályázaton való részvétel, ahogyan eddig is a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is biztosította. Az elmúlt négy évben már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevője az Év háza és az ahhoz kapcsolódó V4 pályázatból kerül megválasztásra. Idén is az Építészet világnapján nyílt meg a nemzetközi hírű kiállítás, amely több külföldi országba ellátogat hirdetve a kortárs magyar építészetet.

 
A pályázat célja, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2011-ben mind az öt Ybl-díjas építész munkájával támogatta az Év háza pályázatot.
 
Az idei zsűri elnöke Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, és Szoják Balázs, az „Év Háza” díj jogtulajdonosa.
 
A 2011 évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén a 2010-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek közül Kalmár László, Klenk Csaba, Kruppa Gábor, Mikó László és Zsuffa Zsolt fogadta el.
A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év háza” díj korábbi kurátora és főszervezője, valamint végül, de nem utolsó sorban Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese.
 
„Lesznek-e bizonyító erejű munkák 2011-ben?”
 

A Pályázat célja az elmúlt években nem változott: megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.
 
A 2009-2010. évben definiált bírálati szempont, a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság továbbra is fontos pontja az értékelésnek, azonban a válság egyre inkább eluralja mindennapjainkat. Vezérgondolatként álljanak itt az „Év háza 2011” pályázat Bíráló Bizottsága elnökének, Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszék vezetőjének szavai arról, hogy milyen házakat vár a pályázók közé.
 
„Nyakig ülve a válságban, a tartalékokat felélve, megbízókra vár az építész társadalom. Egyikünk sem lát a jövőbe, senki nem tudja, hogy meddig tartanak a szűkös napok. Egyet viszont tudunk, hogy meg kell tanulnunk takarékosabban élni. Takarékosabb házakat építeni. Hiszem, hogy lehet szerényebb anyagi körülmények között is jó építészetet csinálni. Lesznek-e bizonyító erejű munkák 2011-ben?”
 
Acéltornácos ház az Év háza 2011-ben
 
Az „Év háza 2011” pályázat kuratóriuma és a Magyar Építőművészek Szövetsége díját, azaz az „Év háza 2011” elismerést Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült Acéltornácos ház névre keresztelt családi háza nyerte el. A zsűri azonban további 2 különdíjat is kiosztott.
 

A Magyar Építész Kamara különdíjasa a Mórocz Tamás tervezte budakeszi családi ház lett, míg a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Zrt. Nagy Tamás fótligeti családi házát díjazta. A zsűri az előremutató szemléletet, s az energiahatékony megoldásokat támogatva Dicsérő oklevelet ítélt Sinóros-Szabó Balázs Dunakeszin épült négylakásos passzív sorházának.
 
40 pályázó közül került ki a nemzetközi kiállítás további hét résztvevője
 
Az „Év háza 2011” díjazott két épülete mellé a további nyolc épület kiválasztására kiírt pályázatra szép számmal érkeztek az anyagok – a zsűri összesen 40 épület közül választhatta ki a nemzetközi kiállítás résztvevőit, akik a következők:
 
·         Földes László, Balogh Csaba, Nagykovácsi Acéltornácos családi ház
·         Mórocz Tamás, budakeszi családi ház
·         Kuknyó Lajos, szentendrei villaépület
·         Józsa Dávid, Papp Zoltán, Páhi András, Családi ház átalakítás, Sopron
·         Dienes Szabolcs, Családi ház, Balatonlelle
·         Peschka Alfréd, Egervári Tímea, Csernik Tamás, Családi ház, Budapest
·         Dévényi Tamás, Takács Orsolya, Bogner Zsuzsanna, Családi ház, P ház, Pusztazámor
·         Zoltán Erzsébet Szeréna, Hosszú ház, kétlakásos társasház műteremmel, Pécs
·         Ásztai Bálint, Kovács Csaba, Vendégház, Dél-Magyarország
·         Ásztai Bálint, Kovács Csaba, Villaépület, Dél-Magyarország
 
A Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás idén ismét az „Év háza” díjátadóval egyidőben nyílt meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében, október 3-án, az Építészet Világnapja alkalmából.
 
A pályázat idei főtámogatója a Baumit volt, támogatója negyedik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a Murexin.
 
 

A díjazott épületek leírása, értékelése
 
„Év háza 2011” díj nyertese
 
Acéltornácos ház, Nagykovácsi – építészek: Földes László és Balogh Csaba
 
Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, a zsűri elnökének értékelése
 
„Originality without sensation / Szenzáció nélküli eredetiség
 
Ezzel az alcímmel nyílt 1960-ban kiállítás Varsóban a kortárs finn építészetről.
 
„Tetszik ez a frappáns megfogalmazás, és különösen aktuálisnak érzem ma Magyarországon a XXI. század elején.
Mintha Földes Lászlóék is egy hasonló jelszót tűztek volna zászlójukra. Óvoda, iskola, lakóház ugyanabban a magas minőségben végiggondolva és megvalósítva, a szenzációkeresés kényszere nélkül, szerényen, de magabiztosan.  Szép arányú terek, sok természetes fény, jó minőségű anyagok, a klasszikus átmeneti tér, a tornác újszerű alkalmazása. A  józan ész építészete.
Mintha ez hiányozna a legjobban a hazai palettáról. Ezért gondoltuk példaként állítani 2011-ben a hazai építésztársadalom elé.
Gratulálok,  így tovább…”
 
Az alábbiakban az építészeti műleírásban szereplő gondolatokat adjuk közre:
 

„A ház tervezett kialakítása a megrendelővel történt egyeztetések során kapta a terven szereplő funkcionális elrendezést és formai kialakítást. A hosszúházas alaprajzi kialakítás védettséget, kert felé fordulást, az intimszféra megőrzését szolgálja. Ebből adódóan északra, az utca felé zárt homlokzatú az épület. A nappali-étkező előtt lévő nyitott terasz, az év nagy részében szinte megkétszerezi a közösségi terek alapterületét. A ház természetes klímáját a vastag téglaburkolatos falak, valamint a nappali és a szobák nagy üvegfelületei előtti végigfutó vízszintes, tornácszerű előtető-árnyékoló biztosítja.”
 
A Magyar Építész Kamara különdíjasa
 
Budakeszi lakóház – építész: Mórocz Tamás
 
Alábbiakban az építész gondolatait adjuk közre:
 
„A helyszín –Gábor Áron utca – Budakeszi belterülete, Makkosmáriat elepülésrész közelében, a Budakeszi erdőnél. A települést jellegzetesen nyeregtetős, oldalhatáron álló, utcára merőleges gerinckialakítású, gyakran tornácos épületek alkotják, a Fő út mentén ezt zártsorú beépítés váltja.
 
Az egyszerű épületek hangulatos oldal-és belső kerttel, udvarral rendelkeztek; az utca felől pedig a telekméret és épületek adta ritmus határozta meg a képet. A település ápoltsága, rendezettsége; a sváb falvak egyszerű tisztasága jelen van a mai településképben is.
 
A tervezett épület a klasszikus tornácos, fedélszékes házaknak a mai átirata. Ezen házaknál az oldalkert felőli szélen volt a közlekedés a bejárattal, maga a tornác. Az épület az oldalkert felé volt nyitott, a belső terek a tornác mentén sorakoztak. A tervezett épület előképe, alapja ez a „klasszikus” ház; itt azonban átalakul a tornác. Az utca felől hozzáadással, mellétoldással alakul ki a bejárat – épülettömeggé válik a tornác; hátrafelé haladva pedig kivont része a tömegnek: visszahúzódva valódi tornáccá, kültérré válik. Beltér az épület utca felőli részén, fedett kültér az udvar és kert felőli részén. Az utca felől véd, a saját udvar és kert felé kinyílik.
 
Az emeleti rész a kihúzott földszint felett hátrahúzódik, visszavonul, a nyeregtetős épület emeleti szobái itt erkélyt kapnak.
 
A tornác előképként, kiindulásként szolgált; és a tervezés során átalakult, részben eltűnt. Átalakult, mielőtt még teherré vált volna; eltorzítva az épületet attól, amilyenné magától válna.”
 
A Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. különdíjasa
 
Fótligeti családi ház – építész: Nagy Tamás
 
A Hella árnyékolástechnikai cég lévén olyan pályázatot választott, amelyen tudatos koncepció részeként lett elhelyezve kvázi megkomponálva az árnyékoló rendszer. Nagy Tamás házához kiválóan illeszkedik a szép, esztétikus, ízléses árnyékoló.
 
Annak ellenére, hogy az árnyékolórendszer nem saját termékük, a Hella a tudatos gondolkodást díjazta, s azt, hogy az épület tervezése során figyelembe vették azokat a pozitívumok, amelyeket egy ilyen árnyékolástechnikai eszköz adhat: energia- és környezethatékony s egyúttal modern.
 
Az Év háza Bíráló Bizottság Dicsérő oklevéllel jutalmazott pályázata
 
Dunakeszi négylakásos passzív sorház – Sinóros-Szabó Balázs
 
Az alábbiakban az építészeti műleírásban szereplő gondolatokat adjuk közre:
 
2009 nyarának egyik forró nyári napján cseng a telefonom. Egy beruházó, kivitelező Úr hív, 18 éve vasbeton szerkezet épít, most azonban váltani szeretne:
 
„Passzív épületeket szeretnék építeni!”
 
Így kezdődött e projekt. Az épület elkészült, „D” lakása bemutató, minta lakásként lett kialakítva.
 
KONCEPCIÓ:
 
A tervezés során olyan épületet kívántam létrehozni, mely jelentősen túlmutat a ma épülő épületek energiakoncepciójánál. Egy jövőbe mutató, mintaértékű koncepciót vázoltam fel, majd terveztem meg. Ebben maximálisan partner volt az épület beruházója, aki egyben a kivitelező is volt. Az energiatakarékosság fő pillére maga a passzívház koncepció volt. Ez már önmagában nagyfokú energiatakarékosságot jelent, de igyekeztem ezt kiegészíteni a ma elérhető egyéb energiatakarékossági lehetőségekkel. A célok elérése érdekében egy olyan házat kellett tervezni, amely tökéletesen illeszkedik a benapozottság szempontjából átlagos adottságokkal rendelkező helyszínre: a telek tájolása mintegy 45 fokban eltér az ideális déli tájolástól. Ennek következménye tetten érhető az épület tömegformálásában is. A földszinten a nappali nagy üvegfelületét déli irányba kifordítva jelentősen tudtam növelni az épület benapozottságát a téli félévben, továbbá a kiugrás szerepet játszik az építménymagassági értékek betartásában is.
 
Az energiatakarékosság érdekében minimális energiaigényű épületgépészeti rendszerek kerültek beépítésre: hővisszanyerős szellőztető, mini hőszivattyú a fűtés rásegítéshez és a használati melegvíz előállításhoz, melyet egy spirálszonda rendszer szolgál ki. Mindez egyetlen készülékbe, rendszerbe integrálva.
 
Az épület a nyári hűvösséget hatékonyan megtartja, köszönhetően a masszív, jelentős tömegű, nagy vastagságban hőszigetelt vasbeton szerkezetnek, valamint a déli homlokzat nyílászáróin elhelyezetett zsalúzia árnyékoló rendszernek. Az átgondolt építészeti megoldások ugyanis feleslegessé teszik a klímaberendezések használatát.
Gondolva éghajlatunk várható felmelegedésére, felhasználtuk a fűtésrendszer mennyezetfűtését és minimális többletberuházással felülethűtésként is használható rendszert építettünk ki. E rendszer nyáron passzív hűtést tud biztosítani az épületben, minimális energia költségből.
Tervezés során az energiatakarékosságon túlmenően fontos volt az újrahasznosított építőanyagok használata is. Olyan új, minősített anyagokat terveztem be, amelyek előállítása során csak nagyon kevés szén-dioxid keletkezik. Tökéletesen illeszkedik a környezettudatos koncepcióhoz az újságpapír újrahasznosításával előállított cellulóz hőszigetelés, melyet az épület homlokzatának és zárófödémjének hőszigetelésére egyaránt használtam. Szintén újrahasznosított hőszigetelést építettünk be az épület alá, melynek egyben teherhordó szerepe is van. Ez a habüveg granulátum, mely üveg újrafelhasználásával készül. A minimális energiafelhasználás érdekében átgondoltuk az épület gépészeti fogyasztóin túl a lakók által mindennapokban használt készülékek (háztartási energia) fogyasztást is. Így épült ki egy olyan második dugalj illetve világítás rendszer, melyet az épület elhagyásakor egy mozdulattal áramtalanítani lehet, így a stand-bye üzemmódú készülékeket, bekapcsolva marad fogyasztókat, lámpákat, illetve egyéb szükségtelen fogyasztókat áramtalaníthatjuk, ezzel további energiamegtakarítást erünk el. Mi csak bye-bye kapcsolónak hívjuk. Megterveztem, majd létrehoztunk egy minőségellenőrzött passzívházat, mely nem csak passzív, hanem egyben egy aktív ház is. A tetőn elhelyezett fotovoltaikus panelek várható éves energiatermelését az épület tervezett éves fűtés, szellőzés és használati melegvíz előállítás energiaigényére méreteztük. Így az épület közel nulla energiájú lett, a lakóknak csak az energiatakarékos háztartási gépek és a LED-es világítás energiafogyasztását kell fizetniük. A fotovoltaikus rendszert évi 2650kWh-ra méreteztük, ebből 2010. december 16.-a óta 850kWh energiát már meg is termelt a mai napig. A tervezők, mérnökök mesterek csapatának összefogásával megvalósult aktív passzív ház egy valódi modellotthon lehet a jövő számára. Az épület megkapta a Darmstadti Passzívház Intézet „minőségellenőrzött passzívház” tanúsítványát.
 
Szerző: Gloiber Edit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top