Close

74 bank ment csődbe az Egyesült Államokban az év eleje óta

Az Egyesült Államokban három bank ment csődbe az utóbbi két héten, a harmadik negyedév végéig bezárt bankok száma így 74-re emelkedett.

Az állami betétbiztosítási alap hét végén megjelent kimutatása szerint szeptember második felében Kalifornia, Texas és Virginia államban zártak be egy-egy bankot. Az eszközállomány egyik esetben sem haladta meg az 1 milliárd dollárt, ami általában is jellemző az idén eddig csődbe ment bankokra és azt jelzi, hogy inkább a viszonylag szerény méretű bankok vannak bajban, míg a nagyobbak már túljutottak a válságon.
A csődök számát tekintve is mérséklődés látszik: tavaly összesen 157 bank ment csődbe, 2009-ben pedig 140.

A csődök száma és a bezárt bankok eszközállományának alakulása mellett más mutatók is arra utalnak, hogy az amerikai bankszektor kifelé tart a válságból. Az állami betétbiztosítási alap legutóbbi, még a második negyedévre vonatkozó felmérése szerint öt éve először csökkent a problémásnak ítélt bankok száma, az ágazat pedig már sorban a nyolcadik negyedévet zárta nyereséggel.

A június végi állás szerint a 7.513 bank közül 865-nál voltak a működést veszélyeztető súlyosságú problémák. Ez csaknem hússzal kevesebb az előző negyedévi 888-hoz képest és az első csökkenés 2006 harmadik negyedéve óta.

A bankszektor összes nyeresége 28,8 milliárd dollár volt a második negyedévben, ami 37,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top