Close

Korondi Miklós: Harc a fémlopások ellen

Milliós értékben loptak bronz kábeleket Jászberény közelében közölte a közelmúltban egy újságcikk. Közel 20 millió forint értékű bronzkábelt vágtak le, amelynek egy részét ismeretlen tettesek el is vittek egy cég telephelyéről, Jászberény külterületén. Az ingatlan területén összesen 32 szál, 4 milliméter vastagságú bronz vezetéket vágtak le, mintegy 300 méternyit vittek magukkal, amellyel becslések szerint 4 millió forintot meghaladó kárt okoztak a telephely tulajdonosának. A fémtolvajlás tehát zavartalanul folytatódik.
Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvényhez benyújtott módosítási javaslatom a jelenlegi szabályozásban elrejtett kiskapuk bezárására, bizonyos előírások, szankciók szigorítására, pl. telep bezárására, az un. lomizók azonosíthatóságára, az okozott károk fedezésére szolgáló biztosítékok felemelésére irányultak, hogy a tényleges kártérítés fedezve legyen. A javaslataim rendre elfeküdtek az országgyűlési bizottságoknál.
A fémtörvény deklarált célja a fémhulladékok, fémtörmelékek és másodnyersanyagok piaca átláthatóságának, a feldolgozásra kerülő fémek nyomon követhetőségének megvalósítása. Az elkövetési magatartás a közterületen elhelyezett műtárgyak, berendezések – hőtáv-vezetékek, vasúti berendezések, trafóházak, elektromos elosztó szekrények, postai kábelek – fémburkolatainak, alkatrészeinek eltulajdonítása. A legnagyobb kárt elszenvedők között a villamos energia-, gáz-, vízellátásban résztvevő vállalkozások és a vasúti szállítás és a távközlési társaságok. De jelentős értéket képvisel a kohászati termékek feldolgozását végző vállalkozások sérelmére elkövetett lopásokkal okozott kár is, szinte valamennyi feldolgozással, előállítással foglalkozó neves vállalkozás szerepel a sértettek között, ám a magánszemély sértettek száma is emelkedett a korábbi évekhez képest.

Az előző kormány valódi uniós (látszat) rendet teremtett, lett törvény, végrehajtási kormányrendelet, fémkereskedelmi hatóság, engedélyezett kereskedelem, nyilvántartott kereskedők, szigorú árunyilvántartás, sok nyomtatvány, hatósági -egyesületi honlap, stb.-stb., csak rend nem lett. Hiányzik a valóságos ellenőrzés a kereskedőknél, hiszen nehezen képzelhető el, hogy valaki otthon tartja, vagy talál a lomtalanításkor egy bronz szobrot, vagy 150 méteres vasúti kábelt. A szabályokat eddig is figyelmen kívül hagyók önmagában az új törvény hatályba lépésére nem ijedtek meg. A hatályos törvény előírása tág teret nyújtott az un. lomtalanításokon anonim személyek általi begyűjtésre, amikor regisztráció nélkül teszi lehetővé a fémgyűjtést, ezáltal lehetetlenné téve az ellenőrzés hatékonyságát.
A javaslatom ezen a gyakorlaton kívánt változtatni. A később történő hatékonyabb ellenőrzés elősegítése céljából a fémkereskedő köteles lenne a begyűjtő személy iratainak fénymásolására és megőrzésére, valamint név szerinti nyilvántartására. Ily módon kiszűrhetők a felelősséget nem viselő személyek – stróhmanok – állandó jellegű névleges felhasználása. A felelősséget nem ezen nincstelen páriáknak, hanem a felhasználó gazdag fémkereskedőnek kellene viselnie.
A módosítás megszüntetné a telephely nélküli kereskedelmet, mert a vásárolt fémek tárolása feltételezi a telephelyen történő raktározást. A javaslat a hatályos törvény előírásainak polgári szerződéssel történő kijátszásának elkerülése érdekében megszünteti az engedély nélküli személy anyagainak tárolását, feldolgozását, vagy egyéb felhasználását is.
A javaslat pontosítja a nyilvánvalóan – első látásra is észlelhető – jogellenesen szerzett engedélyköteles anyagok felismerhető jellegzetességeit. Az engedélyre jogosultak körének szigorításával, kizárja azon személyeket, akik akár egy esetben is ezen törvény előírásai miatt törlésre kerültek. A javaslat törli a fémkereskedő jogellenes magatartásából a szubjektív elemet „az általa elismerten” jogellenes forrás kifejezést, mert azt a gyakorlatban nem lehet bizonyítani.
Az országgyűlési biztos már előzőleg a kormányrendeletnél megakadályozta az igazolványok lemásolását személyiségi jogokra hivatkozva. Ő szerinte tehát a bankban, a közjegyzőnél, az ügyvédnél lehetséges, sőt előírtan kötelező a személyi és egyéb igazolványok másolása, és őrzése, személyi adataink az utazás előtt aggály nélkül átadható, pl. az amerikai hatóságoknak, ugyanez itthon nem lehetséges.
Londonban, ahol legtöbb az egy főre eső kamera, ott lehet akárkit követni akár az otthonától a munkahelyéig, nálunk nem lehet, pedig a jóravaló emberek szívesen hozzájárulnának ehhez, de megkérdezésük, kérelmük és érdekeikkel szemben is védi őket az országgyűlési biztos.
Az előkészítő tárgyalásokon biztatóan körvonalazódott, hogy a lomizókat regisztrációs nyilvántartásba kellene venni, mert ezáltal visszakereshető lenne a „talált fémtárgy” és valamilyen biztosítási jogviszony is lehetne, ha nincsen más munkaviszonya az érintettnek. Akár egy kis biztosítási járulékot is le lehetne vonni a fémkereskedőnek a vételi árból. Végül ezeket a javaslatainkat sem vették figyelembe, így maradt minden a régiben.
 
Korondi Miklós-A Jobbik országgyűlési képviselője
 
Forrás:www.jobbik.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top