Close

Benyújtotta a jövő évi költségvetést a kormány

A kormány pénteken benyújtotta a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte: jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg azonnal a munkavállalók. 

 
A jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz. A hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára – ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére. 
A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékról 3,6 százalékára csökken, de így is 1.100 milliárd forint felett lesz. A beruházások 3 százalékkal nőnek.
Matolcsy György hozzátette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére. 
Vége az adójóváírásnak
Jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg azonnal a munkavállalók. A nemzetgazdasági miniszter a most benyújtott jövő évi költségvetés tervezetét ismertetve hangsúlyozta: a pénzből átmenetileg olyan adót vezetnek be, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják. 
Matolcsy György szólt arról is, hogy a félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. Mint mondta: a kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre átállással.
A tárcavezető arról is beszélt, hogy jövőre a munkanélküliségi ráta a legrosszabb esetben is 10-11 százalék között lesz. Matolcsy György hozzátette: Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik – tette hozzá.
Lesz nyugdíjemelés
2012 lesz az első év az elmúlt 20 évben amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány – közölte.
A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú – mondta a nemzetgazdasági miniszter.
Közölte azt is, hogy a kétgyermekes családoknak vagy két gyermeket vállaló pároknak új lakás építéséhez, vásárlásához ismét lesz kamattámogatás, erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő.
Matolcsy György újságírói kérdésre adott válaszából kiderült, hogy a kormány nem tervezi az élelmiszerek áfájának csökkentését.
1,5 százalékos növekedéssel számolnak
A 2012-es költségvetés 1,5 százalékos növekedésen alapul, nagyobb is lehet ennél, de kisebbet is elbír, recesszióval nem számol a kormány – mondta Matolcsy György.
A nemzetgazdasági miniszter egyetértett azzal, hogy vannak kockázatok, de mint mondta, a kormány igen konzervatívan tervezett. A büdzsébe beépített foglalkoztatási, fogyasztási és beruházási folyamatok, a magyar ipar európai integráltsága és a 300 milliárd forintos tartalékolás reálissá teszik a 1,5 százalékos növekedést, a kockázatok ellenére – tette hozzá.
A jövő évi költségvetés ezer milliárdos egyenlegjavuláson alapul – emelte ki a tárcavezető. Az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is – tette hozzá.
Kifejtette: 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz a Széll Kálmán-terv, a jövő évi költségvetésben ennél több van, legalább 1000 milliárd forintos egyenlegjavulás. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.
Kompenzáció
Céltartalék szolgál az adórendszer átalakítása miatt kompenzációja alcímen a munkáltatók támogatására, amennyiben azok legalább 5 százalékos béremelést hajtanak végre – olvasható a költségvetés tervezetében a központi alrendszerek előirányzatairól szólva.
Céltartalék szolgál továbbá ugyancsak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetben a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációja alcímen a költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél foglalkoztatottak részére a 2012. évben – jogszabály alapján – járó többlet személyi juttatások és az azokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok kifizetésére.
A 2012. évi költségvetésben az államháztartás hiánya 576,54 milliárd forint, 13.950,63 milliárd forint bevétel és 14.527,17 milliárd forint kiadás mellett – olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslatban.
A 2012-re szóló költségvetési törvényjavaslatban – folyó áron – 29.111 milliárd forintra tervezi a kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét, az államháztartás pénzforgalmi egyenlege 2,5 százalékos hiányt mutat majd a GDP-hez mérten, a maastrichti, azaz az uniós módszertan alapján számított hiányt is 2,5 százalékban állapítja meg a büdzsé törvényjavaslata. Az elsődleges egyenleget 1,4 százalékos többletben határozza meg a javaslat a maastrichti módszertan alapján.
Részletezik azt is, hogy a maastrichti módszertan alapján az államháztartási hiányból az egyes alrendszerek mekkora deficitet mutatnak fel. A központi költségvetés az uniós módszertan alapján 1,9 százalékos hiányt mutat a jövő évi GDP-hez mérten, a tb-alapok egyenlege az uniós módszertan alapján nullszaldós lesz, az elkülönített alapok maastrichti deficitmutatóval mért egyenlege 0,1 százalékos hiányra várható, míg a helyi önkormányzatok a GDP-hez mérten jövőre várhatóan 0,5 százalékos hiányt mutatnak fel. 
A törvényjavaslat szerint a központi költségvetés adóssága 2012 végére a hiány és az egyéb finanszírozandó tételek hatására várhatóan 243,2 milliárd forinttal, 19.328 milliárd forintra növekszik, ami a GDP 66,4 százalékát teszi ki. Ezáltal folytatódik a 2011-ben kezdődött folyamat, és az államadósság rátája, az eladósodottság tovább csökken – olvasható a javaslatban.
InfoRádió / MTI / Portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top