Close

Libertate’89-Nagyszeben a román filmhét nyitófilmje

A magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben nyitja meg november 7-én 19 órakor a 17. Román Filmhetet. Az európai rangú román filmművészet új alkotásai idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatkoznak be. A premier előtti vetítés után a hazai közönség találkozhat a film rendezőjével, Tudor Giurgiuval. A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó alkotás az NFI támogatásával készült. A többszörösen díjnyertes film akciófilmbe illő fordulatokkal teli, hiteles korrajz, melyben erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A film országosan november 16-án kerül a hazai mozikba.

A dátum: 1989.december 22., Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tűntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceaușescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tűntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate’89 – Nagyszeben az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.
A film a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts’ Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.
„Az ellentmondásossága miatt eleinte távol akartam tartani magam ettől a témától. De amikor beleástam magam az eseményekbe – három évnyi kutatómunkával -, úgy gondoltam, a fiatalok érdekében a generációmnak kötelessége beszélni arról az időszakról. Elmaradt a nyilvános bocsánatkérés, a 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel. A lezárás aktusa, aminek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg. A VÁLTOZÁS soha nem történt meg. Ezért ezzel a filmmel az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre.” – nyilatkozta a film rendezője, Tudor Giurgiu.
A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer Székely Tamás. Erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giorgiu (Libra Films), koproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film hazai forgalmazója a Mythberg Films.

Shares
scroll to top