Close

Franciaországban júniusban megjelenik Hitler Mein Kampfjának kritikai változata

Június 2-án jelenik meg Franciaországban Adolf Hitler 1925-ben kiadott ideológiai kiáltványának, a Mein Kampf (Harcom) című vitatott könyvének tudományos és kritikai változata, közel 1000 oldalas, 100 euró értékű kiadásban, amelynek bevételét a nácizmus áldozatainak egyesülete kapja.

A Fayard kiadó igazgatója, Sophie de Closets a könyvkereskedőknek írt levelében, amelyhez az EFE hírügynökség szerdán hozzáférhetett, kifejti, hogy a „Gonosz Historizálása, a Mein Kampf kritikai kiadása” című kiadvány Hitler művének kritikai elemzését, kontextualizálását és dekonstrukcióját ajánlja.
De Closets emlékeztet arra, hogy amióta a német diktátor műve 2016-ban szellemi tulajdonjogoktól mentessé vált, bárki néhány kattintással hozzáférhet az interneten keresztül, vagy hozzájuthat egy gyors fordításhoz.
Franciaország esetében a könyv újranyomása egy szélsőjobboldali kiadó által 2020-ban 5000 példányban kelt el, ami a Fayard számára indokolja, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye a gondos változatot, amelyben egy tucat francia és német történész működött közre.
A francia kiadás tulajdonképpen a 2016-ban Németországban megjelent kiadás adaptált változata lesz, amelyből eddig mintegy 100 000 példányt adtak el.
E kritikai kiadás bevezetésében a történészek rámutatnak, hogy a Mein Kampf a háború utáni időszak óta soha nem volt ilyen egyszerűen hozzáférhető és annyira elterjedt a digitális változatokhoz való hozzáférés lehetősége miatt.
Hitler könyvének fordításában, amelyből 1933 és 1945 között több mint 12 millió példányt terjesztettek Németországban, a Fayard együttműködött a Müncheni Történeti Intézettel, amely a kiadáshoz több mint 3000 jegyzetet fűzött Hitler írásaihoz.
E megjegyzések némelyike megmutatja, hogy Hitler életéről vagy politikai szerepvállalásáról szóló egyes kijelentései hamisak voltak, és azokat ő maga fiktívvé tette, hogy nagyobb hősiességet adjon neki, vagy hogy érvelésének kedvezzen.
De bemutatják azt is, hogy ezek az elképzelések valódi és megfontolt alkalmazást élveztek a Harmadik Birodalomban, többek között olyan kisebbségek, mint a zsidók, fogyatékkal élők és romák megsemmisítési terveiben.
„Ahhoz, hogy tudjuk, hová tartunk, elengedhetetlen megérteni, honnan jöttünk, és meggyőződésünk, hogy a történészek munkájára szükség van ahhoz, hogy a populizmus által jellemzett nehéz időkben felvegyük a harcot a népbutítás, az összeesküvés, a tudomány és a tudás elutasítása ellen” – teszi hozzá a Fayard vezetője.
A kiadványból származó teljes bevétel az Auschwitz-Birkenau Alapítványhoz kerül, hogy finanszírozza és támogassa a nácizmus áldozatainak tiszteletére és emlékére végzett tevékenységét.

swissinfo.ch

Fotó: br.de

Shares
scroll to top