Close

KUTYASZEMMEL – A kutyák ügye közös ügyünk

kutyaszemmel1909 3

Ma Magyarországon mintegy 300.000 ebnek nincs hova hazamennie, a menhelyek pedig önhibájukon kívül sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint azt az emberek többsége gondolja: sok helyen a legalapvetőbb szükségletek fedezésére sem jut pénz, és működésük fenntartásához gyakorlatilag teljesen ki vannak szolgáltatva a magánadományozóknak.

A Kutyaszemmel égisze alatt most útjára indított három részes közösségi adománygyűjtés első szakaszában, augusztus 26. és szeptember 24. között 2 millió forint összegereblyézését tűzte ki célul a program. Többek között bankkártyás fizetéssel, telefonon vagy SMS-ben és az ország közel 40 pontján személyesen is lehet adakozni. A befolyt összeget a Kutyaszemmel kiemelt szakmai partnere, a Hangya Közösség Alapítvány osztja szét a leginkább nélkülöző, jellemzően vidéki menhelyek között.
A gyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb információk a kutyaszemmel.hu oldalon találhatók. A gyűjtés első szakaszát egy szemléletformáló kisfilm támogatja, amelyben Kamarás Iván kölcsönzi a hangját a bajba jutott Alfi kutyának.

kutyaszemmel1909 1

Rendhagyó sajtóközlemény Alfitól: https://youtu.be/vRBxVeV1n8U

MI A KUTYASZEMMEL PROGRAM CÉLJA?

  • A hazai menhelyek és menhelyi kutyák helyzetének javítása.
  • A menhelyi kutyákat megbélyegző negatív stigmák feloldása.
  • A felelős örökbefogadás népszerűsítése.

A KUTYÁK ÉS MI

Az állatmenhelyek évente nagyságrendileg 40 millió forint hivatalos támogatást kapnak. Nem egyenként, hanem összesen. Ez az összeg ráadásul csak néhány menhely között oszlik meg, a többségük semmilyen hivatalos támogatásban nem részesül.
Ez kutyánként ~133 forint hivatalos támogatást jelent egy egész évre.
Gyakorlatilag semmi más esélyük nincs a túlélésre, mint a magánadományok.

kutyaszemmel1909 2

Alfi története: https://youtu.be/7xr6e5DJKHc

A Cofidis két éve tűzte zászlajára a magyarországi menhelyek helyzetének javítását a Kutyaszemmel programmal, a Hangya Közösség Alapítvány pedig 2010 óta segíti a kevésbé támogatott vidéki menhelyeket. Országosan több, mint 170 szervezettel és állatvédővel tartják a kapcsolatot.

A Kutyaszemmel idei első adományozási szakaszában elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre gyűjtenek: kenneleket, kutyaházakat építenek a legjobban rászoruló menhelyeken, hogy a hideg telet biztonságban, méltóbb körülmények között várhassák a kutyák.

A kampány októberben és decemberben újabb adománygyűjtéssel folytatódik, és két újabb kutya történetét ismerhetjük meg – rajtuk keresztül pedig több százezer kutyasorsot hangosít ki a program.
A rövidfilmek négylábú főszereplőinek gondolatait Tenki Réka és Epres Attila tolmácsolásában hallhatjuk majd, a magyarországi kutyák helyzetéről pedig Szalóczy Pál oszt meg – sokszor sokkoló – adatokat a videókban.

A KUTYASZEMMEL PROGRAM MÚLTJA

2017-ben a „Fáztál te már igazán?” kampány keretein belül több, mint 1 millió forinttal támogatta a program a karácsonyt fedél nélkül tölteni kényszerülő kutyákat, ebből 92 kutyaház épült meg.
2018-ban már több, mint 7 millió forintos pénzadománnyal és egy kutyák számára alkalmas „Menhely Expressz” gépjárművel segítették a menhelyek mindennapi munkáját: összesen 28 állatvédő szervezet kapott segítséget.
Szintén 2018-ban a Mediánnal közösen elkészítették a Kutyaszemmel országos reprezentatív kutatást, amelyben a Cofidis felmérte a magyarországi kutyák és menhelyek helyzetét. A 2018 októberében bemutatott eredményekből kiderült: a menhelyek legégetőbb problémája a pénz- és a szakemberhiány (66%), a zsúfoltság (50%), és számottevő az egészségügyi ellátására fordítható pénz szűkössége (34%).
A kutatási eredmények ITT olvashatók részletesen.
2019. júniusában kutyabarát véleményvezérekkel, újságírókkal és szakmai partnerekkel kiegészülve vitte el sétálni a Noé Állatotthon kutyáit a Cofidis csapata. Gelencsér Tímea sportoló, modell, Kemény Zsófi slammer, író és Király Linda énekes is csatlakozott a programhoz, amelyen Korom Gábor, a Tükör módszer alapítójának szakmai vezetésével a felelős kutyatartás kérdése is terítékre került.

A KUTYASZEMMEL a Cofidis Magyarország szemléletformáló jótékonysági kezdeményezése. Egy olyan társadalmi összefogásra építő program, ami a legkiszolgáltatottabb kutyáknak nyújt komplex segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top