Close

Sajtfogások – legelőtől a tányérig

sajtfogasok nyito

Megjelent Segal Viktor séf és Sándor Tamás sajtmester új könyve, a Sajtfogások. Változatos receptek a legegyszerűbb sajttáltól a legkülönlegesebb sajtos főételeken át a legizgalmasabb sajtalapú desszertekig.
Minden, amit a legelhivatottabb őstermelőktől és sajtkészítőktől a sajtok teljes palettájáról megtudhatunk: a lágysajtoktól a félkemény és kemény sajtokon át a nemespenészes sajtokig.

De nem csak sajt! Tanácsok a csodálatos friss alapanyagok – a tej, a túró, az író, az aludttej, a tejföl, a joghurtok, a sajtkrémek és más csemegék – felhasználásához. Sajtműhelyek és -manufaktúrák a legkülönbözőbb hazai régiókból.Különleges, hiánypótló gyűjtemény arról, hol tart ma a minőségi sajtgasztronómia Magyarországon.

A könyvről számokban:
336 oldal több mint 300 színes fotóval
28 elhivatott sajttermelő
68 kiváló recept, amelyet 34-en készítettek el: séfek, cukrászok, pékek
23 remek hely: éttermek, csárdák, bisztrók, pékségek és cukrászdák az ország minden régiójából


Miért készült ez a könyv?
Magyarországon a téeszesítéssel, majd a privatizációval egyre jobban háttérbe szorultak a természetes élelmiszerek. Úgy múltak el generációk, hogy azt sem tudták, valójában milyen a tejből készült sajt, túró, vaj, tejföl. Mára újra van hazánkban jó sajt, van néhány elszánt sajtmester, aki igazán megbízható minőségben képes előállítani sajtokat és egyéb tejtermékeket. Bár a könyvben jut szerep a házi vajnak, tejfölnek is, alapvetően a sajtokra koncentrálunk. Bemutatjuk, hogy a jó tejből jó sajt készül, és hogy abból mennyire egyszerűen tud otthon bárki varázsolni egy jó vasárnapi ebédet vagy egyszerűen csak egy hétköznapi szendvicset.

Mi kell a jó tejhez? Jó legelő, egészséges fű, tiszta vízű forrás, tiszta, egészséges környezet. Szerencsére egyre jobban figyelünk a környezetünkre, annak a terhelésére. Az vagy, amit megeszel. Tehát kezdjük ezt a láncot az állatnál, a tehénnél, a kecskénél, juhnál vagy bivalynál. Amit az állat megeszik, abból lesz a tej. Ha egészséges környezetben, egészséges legelőn lakmároznak az állatok, olyan lesz a tej is: egészséges. Egészséges, tiszta környezetből egészséges, tiszta tej lesz, abból pedig sajt. Elő lehet ugyan állítani olcsóbban is a sajtot, mint ha tejből tennénk azt, de azon túl, hogy az íze, az élvezeti értéke is magasabb a tejből készült sajtnak, vajnak és társaiknak, ráadásul még egészségesebb is. Ennyit arról, hogy miért jobb a drágább, minőségi sajt. Egyszerűen, mert jobb.

De most szóljunk arról, hogy miért született meg ez a könyv. Mert nincs ilyen. Mert leragadtunk a sajtos tésztáknál, szendvicsnél, a rántott sajtnál. A sajt és a tejtermékek ennél jóval többet tudnak, jóval többre érdemesek. Magyarországon nincs sajt-gasztrokultúra, pedig van tej és van sajt is. Pedig korábban létezett a sajt-gasztronómia: még a pásztorok is többféle ételt ismertek, mint a mai háziasszonyok. Ki emlékszik már a zsendicére, az ordára? Holott abból is igen kellemes ételeket lehet varázsolni. A könyv célja megmutatni, hogy a jó sajt egészséges, a jó sajtból jól lehet ételeket készíteni, sütni, főzni, de még desszertnek sem utolsó mondjuk egy kékpenészes kecskesajt Egerből, amihez jó pohár aszút kínálunk. A könyv gerincét ez adja, a jó sajtétkek. Végig követjük a tejet a legelőtől a fogyasztóig, megállunk a hazai sajtosoknál egy-egy történet, egy portré erejéig. Megfotóztuk, leírtuk azt a környezetet, ahol az állat legel, ahonnan a tej elindul. Szólunk a sajtmesterek hitvallásáról is. Az ételeket híres és kevésbé híres szakácsok, séfek készítik. A Michelin-csillagos séftől a lekváros, szörpös őstermelőig több tíz embert kértünk fel, hogy alkossanak egy-egy fogást. Csak néhány név a teljesség igénye nélkül, akik a recepteket írták: Palágyi Eszter séf, Szabadfi Szabolcs és Fekete Gergő (Artizán) pékek, Kovács Gyula a Csicsörke szörpös, a Sütizz csapata, Eszter és Józsi, Macsinka János az egri Macok bisztróból, Ruprecht László séf, a SVÉT elnöke, Jahni László a Kistücsök séfje, Dudás Szabolcs az Anyukám mondtából, és még sokan mások. Az egyszerű sajttáltól az étkezést kísérő desszertig mindenből lesz bőven a könyvben. Ami nagyon fontos, hogy bár a könyv jelentős részét receptek alkotják, ez még sem egyszerűen egy receptgyűjtemény, hanem egy könyv, ami korhű áttekintést ad arról, hogy hol tart 2018-ban a magyar sajt, és hogy abból milyen kiváló és változatos étkeket lehet alkotni.
• ISBN 978-615-00-3327-3
• a kiadó neve és címe: Ridikül Magazin Kft., 1034 Budapest, Bécsi út 163.
• a könyv címe: Sajtfogások
• a könyv alcíme: Legelőtől a tányérig
• szerkesztők: Segal Viktor – Sándor Tamás
• kiadvány típusa: nyomtatott (cérnafűzött, keménytáblás)
• fogyasztói ár: 5990 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top