Close

Testről és lélekről: Szarvashiba

szarvashiba 2018

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című vágóhídi filmdrámája térdre kényszerítette a berlini aranymedvét és büszke érzésekkel ajándékozott meg a messzi Los Angeles vörös szőnyegéről is. Zsinórban harmadszor volt okunk végig izgulni a 90. Oscar-díjátadó gálát ahol a legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepelt, és végül a chilei az Egy fantasztikus nő nyerte a díjat.  A nemzetközi kritikusok ujjongva ünneplik Borbély Alexandrát, a fiatal felvidéki színésznőt aki karakterének ellentetjét, az aszexuális, érzelmi analfabéta minőségellenörzőt kelti életre a filmben.

 A film cselekménye már a trailerben is figyelemfelkeltő. Nagyvonalakban két vágóhídi dolgozó szokatlan formában születő szerelmi kapcsolatának fordulatokban szegény története, akik álmukban szarvasok képében járják a lélek erdejét. A közös álomban együtt legelésző pár korántsem olyan magabiztos a vágóhíd kantinjában egymással mint a nyugodt természetben. A filmből nem derül ki, de a szarvasoknak nevük is van: Góliát és Picur. Borbély Alexandra folyamatosan kilép a komfortzónájából alakítása során,  Mária szerepében meztelenre vedli testét és lelkét egyaránt. Eleinte a pszichológus nő szerepe jutott volna neki akit Tenki Réka játszik, de Enyedi Ildikó biztatására beadta a derekát miután sikeresen kiirtotta magából a nőiességéből fakadó jegyeket. A színésznő talán azért is vállalta el ezt a szerepet mert sok kihívást rejtegetett magában.
testrollelekrol 1

Mária történetének foltos a dramaturgiája. Nem derül ki miért vált olyanná, amilyenné. Milyen tragédia vagy elhibázott döntés vezetett személyisége torzulásához? Az aprólékosan összerakott szereplőről pontosan kiderül, hogy hogyan lép ki a papucsából, és mekkora a mellbimbója, de arra nem derül fény, hogy miért jár gyerekkori pszichológusához és miért torzult a személyisége. Az extrovertált színésznő hitelesen alakítja az introvertált, visszafogott Máriát.

A filmet beborítja a titok fátyla. A sejtető képek hosszúra nyúltak. Szeretem nézni ahogy az esti fények játszanak a sötét lakás falán, gyerekkoromra emlékeztet, de hatásvadászatra hajazó elem ugyanúgy mint a marha  kivéreztetésének véres filmkockái. Szemmel láthatóan ruháiban is kívánták erősíteni a főszereplő nőietlenségét, mert azok korántsem olyan csábítók mint a Tenki Réka pszichológus nőjének kerekded vonalait követő kompozíciók. Semmitmondóan elhúzott hosszas jelenetek során játszik sótartóval, legókatonával, étellel,  amibe mégiscsak bele tud vinni valami izgalmasat Borbély Alexandra a hangszín elváltoztatásaival. 

testrollelekrol 2
A film elején a napba tekintő vagonból kikukucskáló marha tekintete szépen össze van kötve és átvezetve a következő jelenetbe. A véresen komoly metaforákkal tarkított történet labirintusa rengeteg kijáratot rejteget. Félelmetesen emlékeztet a történet vezetési módja a rendszerváltás utáni magyar művészfilmek javára, amikben keresve sem találni érvényt.

A dialógusokban erőteljesen rányomja a bélyegét a Terápia (Enyedi Ildikó rendezte magyar filmsorozat) jellegzetes hangvételű kérdezz-felelek játéka, Mácsai Pál nyomozója vérbeli terapeutaként korrumpálódik most egy zacskó szűzpecsenyéért. Még abban a jelenetben éreztem a sorozat roppant erős hatását amiben fény derül a búgatópor ellopójának kiben létére.
testrollelekrol 3

A hajdúnánási vágóhíd gazdasági vezetőjét, Endrét játszó Morcsányi Géza a kevesebb több elvét szem előtt tartva próbál helyt állni. Kérdezéssel, bűntudatkeltéssel éri el, hogy színt valljon a tettes. A valóságban volt ”könyvguru” (1995 és 2015 között a Magvető Könyvkiadó igazgatója, 2015. március 1-től a Líra Kiadói Csoport igazgatója és a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagja), műfordító és dramaturg alakítása élete első filmszerepében korántsem olyan béna, mint a keze. Igazgatói múltjából következtethetően volt honnan ihletet meríteni a gazdasági igazgató karakterének a megformálásához is. A színészet nélküli színészkedése üdítően hat a filmre és élesen ellenpólusozza Nagy Ervin Sanyijának fékezhetetlen vágóhídi macsóját. Borbély Alexandra magánéleti párja a filmben kifigurázza a színésznő játszotta Máriát egy jelenet során, aki félelmetesen profin palástolja el a kettejük közt lévő valóságos viszonyt. A melléktörténetnek semmilyen fontossága nincs, leszámítva azt, hogy így derül fény az álmokra, mivel pszichológussal próbálják eltussolni a lopási ügyet.

Tenki Réka pszichológusnője (Klára) szexuálisan túlfűtött, és habár kisebb szerepet játszik azt pontosan és karizmatikusan teszi. A magyar Jennifer Lawrence a mentálhigiénés vizsgálat során emberi reakciókkal egyensúlyozza a főszereplők abszurdba hajló valóságát.   

”Igen gyenge színdarab, melybe egyedül a fővadász charactere hoz egy kis életet, noha az is egy szarvashibával bír” – írta Vörösmarty Mihály megalkotva szarvashiba főnevünket.

 

Szereplők:

Rendező Enyedi Ildikó
Producer Mesterházy Ernő
Muhi András
Mécs Mónika
Forgatókönyvíró Enyedi Ildikó
Főszerepben Morcsányi Géza
Borbély Alexandra
Schneider Zoltán
Nagy Ervin
Tenki Réka
Zene Balázs Ádám
   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top