Close

Katalónia vs. Európai Unió

katalónia007

Bárhogyan is alakul hivatalosan a hétvégi népszavazás sorsa Spanyolországban, a sajnálatos események már megtörténtek. Az egyezetetések és a konzultációk elmaradtak, így a vélemények az utcán csaptak össze. Egymásnak feszültek az indulatok Katalónia tartományban. Most a népszavazás miatt átvezényelt spanyol rendőrök és csendőrök kivonását követeli a katalán elnök és uniós beavatkozást sürget. 

 

Az MTI legfrissebb híre alapján Carles Puigdemont a katalán kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette: bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a vasárnapi erőszakos cselekményeket, amelyeket egyúttal az alapvető emberi jogok megsértésének minősített. A bizottságban a független szakértők és a kormány jogászai kapnak majd helyet – tette hozzá. A politikus kitért rá, hogy gyakorlatilag a spanyol és katalán kormánynak semmilyen kapcsolata nincs egymással, és nemzetközi közvetítést sürgetett. Véleménye szerint az Európai Uniónak kellene „pártfogolni” ezt a folyamatot. Mint mondta: az EU nem nézhet félre azzal kapcsolatban, hogy mi történik a területén.

katalonia004
Carles Puigdemont beszélt arról, hogy nem akar „traumatikus szakítást” Spanyolországgal, és hétfőn nem lesznek még meg a végleges hivatalos adatok, de ha azok megérkeznek érvényesíteni kell a népszavazási törvényt. (A jogszabály 48 órát ad a katalán parlamentnek a függetlenség kinyilvánítására, de a spanyol alkotmány ezt is felfüggesztette).
Inés Arrimadas, aki a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Ciudadanos (Állampolgárok) liberális középutas párt nevében kérte a spanyol kormányt, alkalmazza Katalóniával szemben a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét, hogy az autonóm régióban új parlamenti választásokat tartsanak.

A 155-ös cikkely lényegében Katalónia önrendelkezésének ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget az államnak.

 katalonia006

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn hangsúlyozta, hogy a Katalónia elszakadásáról szóló, vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, amelyet Madridnak az ország alkotmányos rendjével összhangban kell kezelnie. Hozzátette, hogy az uniós bizottság a jogi helyzetnek megfelelően alakítja ki álláspontját. Az ügy tisztán jogi vonatkozásain túl a bizottság úgy véli, hogy az egységre és a stabilitásra kell törekedni, nem pedig a megosztottságra és a széttöredezettségre – hangsúlyozta. Juncker felszólította az érintett feleket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szembenállás helyett párbeszéd kezdődhessen közöttük. Az erőszak soha nem lehet a politika eszköze – tette hozzá.A bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy Spanyolország az alkotmány és a benne foglalt alapvető állampolgári jogok teljes tiszteletben tartása mellett Mariano Rajoy miniszterelnök vezetésével kezelni fogja a kialakult összetett és nehéz folyamatot.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője sajtótájékoztatóján aláhúzta, az uniós bizottság a jogi keretek betartásáért felelős intézmény. Az Európai Uniót és tagállamait több évtizedes alkotmányosság értékei tartják össze, ugyanakkor bizonyos kezdeményezések megpróbálják gyengíteni a képviselt értékeket és ilyen esetben az Európai Bizottság állást foglalhat azok védelme érdekében.

MTI

további cikkeink a témában: 

http://ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=40853:gyztes-vesztesek-kataloniaban&catid=211:utkozo&Itemid=534

http://ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=40849:katalanok-lettuenk&catid=211:utkozo&Itemid=534

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top