Close

Életrajzi kitekintés – 4.

gyoribela

A RING/ Nyílt küzdőtér c. hetilap munkájától, történetétől elválaszthatatlan az a körülmény, hogy abban kis híján elejétől végig –tehát 1988 és 93 között megjelent a Győri Béla szerkesztette Vasárnapi Újság is (ahova egyébként magam is gyakran írtam), s ami szerintem ugyancsak jelentősen növelte a Ring elismertségét és olvasottságát.

De vegyük sorra a történéseket. Nem sokkal az indulás után megszűnt Ring állami kiadója, igy a kiadás költségét lényegében az általam létrehozott Ring Közhasznú Alapítvány, vagyis jobbára az én családom, valamint a Ring olvasói, barátai vállalták magukra. A lényeget tekintve ez ma is igy van, csupán a könnyebb ügyintézés érdekében az Alapítvány helyett egyéni kisvállalkozást –Kata—hoztam létre. Ami a jövőre vonatkozó elképzeléseimet illeti: tekintettel egyrészt a koromra, másrészt arra, hogy hitem szerint a ringmagazin. hu portál, együttműködve sok más portállal, az egész magyar világot behálózó igen jelentős portál lesz, kiegészülve sok más tevékenységgel, például szakmai-szerkesztői-írásképzéssel, jól meg kell gondolni, hogy kiknek a tulajdonába kerül portál s minden, ami ezzel összefügg.

Most pedig visszaérve a múltba és a jelenbe. Nyilván ma még nehéz megmondani, hogy az 1988 és 93 között megjelenő RING hetilap összeségében hova sorolható a magyar sajtótörténetben, ezért inkább csak utalok néhány dologra. Először is fontos körülmény, hogy bár a Ringnek a magyar szellemi élet számos kiválósága írt,dolgozott (az erről készült névsor hamarosan elérhető lesz a honlap aljáról), de a szó hagyományos értelmében nem voltak állandó, fizetett alkalmazottai. Végeredményen mindenki, beleértve magamat is, hogy úgy mondjam csupán külsőzött a lapba, olykor s egyre inkább teljesen ingyen.

Az utóbbi években számos történész kutatja a rendszerváltás sajtóját, akik között némelyek a Ringet a kor legszínvonalasabb és legolvasottabb hetilapjai közzé sorolják. Ami a körülmények ismerete alapján ez mindenképpen rendkívüli eredmény. Erre, vagyis a tartalomra és az anyagi helyzetünkre utalva szoktuk mondani némi öníróniával: a RING egyszere volt a korszak leggazdagabb és legszegényebb lapja.

S hogy ez így lehetett, abban a szerzők kiválósága, az írások, a képek színvonala mellett meghatározó szerepet játszott a RING sajátos arca, karaktere, jellege, az, hogy valóban szellemi küzdőtér volt, hogy valóban esélyegyenőséget biztosított a különböző nézeteknek. S lényegében ez az, amiért évek óta nem tudunk belenyugodnia –ma már nem is kell –a ringportál megszűnésébe.
vasarnapi ujsag
Mind ezek ellenére, be kellett látnunk, hogy a Ring hetilapként történő megjelenése nem vállalható. Ezért a hetilap megszüntetés után 1994-ben a ringmagazin.hu értékelvű közösségi portált hoztam lére, azzal a céllal, hogy a hasonlóan a Ringhez, a portál is független, nyílt szellemi küzdőtér lesz, ahova mindenki beszállhat két feltétellel s ez a színvonal és az etikus magatartás a vitapartnerrel szemben, s ahol a megjelenésnél egyedül az érték, a színvonal számít.

Ezt követően arra kérdésre szeretnék válaszolni, hogy az anyagi helyzetünk ellenére miért hiszek a Ring jövőjében? Egyrészt azért, mert mostanra már létrejött az színvonalas és igényes csapat, amely egyrészt hisz a saját erejében; másrést nagyon sok olyan portál van, akikkel a céljai velünk egybevágnak s akikkel jó partnerei lehetünk egymásnak. S nem utolsó sorban azért, mert a társadalom számára is fontos az, amire mi törekszünk, a dolgok előítélet-mentes, több oldalú, ringszerű megközelítése. (folytatjuk)

Földesi József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top