Close

Francia elnökválasztás – Fillont beidézték vádemelésre, de nem lép vissza

Fillon és felesége, Penelope, egy kampányrendezvényen 2017. január 29-én. Fotó: france24.com

Francois Fillon, a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje nem lép vissza annak ellenére sem, hogy a családja feltelezett fiktív parlamenti állásai ügyében eljáró vizsgálóbírók március 15-re beidézték, hogy ismertessék vele a vádemelést.

“Az ügyvédem arról tájékoztatott, hogy március 15-re beidéznek a vizsgálóbírók azért, hogy vádat emeljenek” – mondta szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján a konzervatív jelölt Párizsban, aki jelezte, hogy meg fog jelenni az idézésen, de “nem enged, nem lép vissza”.
Fillon úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatásnak az a célja, hogy megakadályozza elnökké választását.
A politikus “politikai gyilkosságnak” nevezte az eljárást. “És nem csak engem gyilkolnak le, hanem az elnökválasztást is” – fogalmazott. Megismételte, hogy “csak a választói akarat döntheti el, hogy ki legyen a következő köztársasági elnök”.
A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A legfrissebb felmérések szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.
Fillonnak egy hónapja nem sikerül érdemben kampányolnia, minden rendezvényen edénycsörömpöléssel és füttykoncerttel fogadják a visszalépését követő baloldali tiltakozók.
A konzervatív elnökjelölt szerdán ismételten tagadta az ellene felhozott vádakat, többször kijelentette, hogy ártatlan, és kifogásolta, hogy az igazságszolgáltatás az eljárási menetrenddel megzavarja a kampányt.
“Nem ismerem el az állításokat, nem sikkasztottam el közpénzt” – hangsúlyozta Fillon.
Francois Fillon szerda reggel közleményben jelezte: elhalasztja tervezett látogatását a párizsi mezőgazdasági kiállításon (Salon de l,Agriculture), ami pedig a kampányoló elnökjelöltek számára általában kötelező állomásnak számít. A konzervatív politikus azt is közölte, hogy a látogatás helyett délben sajtótájékoztatót tart a kampánya székhelyén, ami találgatásokra adott okot a francia médiában. A jobbközép Köztársaságiakhoz közelálló források szerint Fillon délelőtt konzultált a párt vezető politikusaival és előválasztási riválisaival, köztük Nicolas Sarkozy volt államfővel és Alain Juppé volt miniszterelnökkel is.
A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség pénteken jelentette be, hogy három független vizsgálóbíró fog a Fillon család feltételezett fiktív parlamenti állásainak ügyében eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni. A január 25-én egy lapértesülés alapján indított vizsgálat arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett. Miután a vádhatóság szerint nem áll fenn az a helyzet, hogy az ügyet bűncselekmény hiányában le lehetne zárni, közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával indított eljárást.

MTI
Venczel Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top