Close

Törökország hazahívta bangladesi nagykövetét egy iszlamista pártvezető kivégzése miatt

toroknagykov

Törökország külügyminisztériuma hazahívta bangladesi nagykövetét, Devrim Öztürköt, miután kedden halálra ítélték és felakasztották Motiur Rahman Nizamit, a legnagyobb iszlamista párt vezetőjét a dél-ázsiai ország fővárosában, Dakkában – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában, a Nemzeti akarat a török politikatörténetben című rendezvényen.

Mint fogalmazott: „az elnyomottak hangja kívánunk lenni” abban az országban, ahol a lakosság főként muzulmán. „Az Európai Unió nem emelte fel a szavát, mert akit halálra ítéltek, muszlim volt. Önök nincsenek a kivégzések ellen?” – tette hozzá.
Nizamit az 1971-es bangladesi függetlenségi háború idején elkövetett háborús bűnök miatt ítélte halálra egy különbíróság 2014 októberében. Népirtás, gyilkosság, kínzás, nemi erőszak és Pakisztán oldalán harcoló fegyveres csoport vezetőjeként értelmiségiek tömeges meggyilkolásának megszervezése miatt találták bűnösnek.
A legfelsőbb bíróság múlt csütörtökön utasította el a Dzsamaat-i-Iszlami párt vezetőjének kérelmét, hogy felülvizsgálják a kiszabott halálos ítéletet, és ezzel gyakorlatilag engedélyezte azt.
Az ellenzéki politikust Dakka központi börtönében, fokozott biztonsági intézkedések mellett akasztották fel.
Jogvédő szervezetek szerint a bírósági eljárás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. A bangladesi kormány visszautasítja a vádat, a pert a lakosság jelentős része támogatta. Törökországban az elmúlt napokban több helyen tüntettek a dakkai törvényszék határozatát bírálva.
A török külügyminisztérium szerdai írásos nyilatkozatában határozottan elítélte a kivégzést.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top