Close

Kvótareferendum – Hollik: a népszavazás erős jelzés lehet az EB-nek, hogy rossz úton jár

nepszav

A népszavazás erős jelzés lehet az Európai Bizottságnak (EB), hogy rossz úton jár – mondta Hollik István, a Fidesz országgyűlési képviselője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés kedden elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett.

A politikus jelezte. a népszavazás a legerősebb nyomásgyakorlási forma, és ha a kormány egy sikeres népszavazást tud a háta mögött, azzal sokkal hatékonyabban tud tárgyalni Brüsszelben „és remélhetőleg sokkal erősebben tud nemet mondani a zsarolásra”.
Mint mondta, az Európai Bizottság azzal „zsarolja” azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak engedni a kényszerbetelepítésnek, hogy egy be nem fogadott migráns után 78 millió forintot kellene befizetni. Hozzátette: ez „irreálisan nagy összeg”, és – mint mondta – amíg egy magyar állampolgárra egymillió forint uniós fejlesztési pénz jut, addig egy migráns 78 millió forintot ér az EU-nak.
Hollik István megjegyezte, a bizottság javaslata még nem végleges, a tárgyalások még nem zárultak le, a tagállamok miniszterelnökeinek „még van mozgástere”, és abban bíznak, egy sikeres magyarországi népszavazás elindíthat egy olyan folyamatot, amelyhez más tagállamok is csatlakoznak, és így a bizottsági javaslatot „le lehet söpörni az asztalról”.
Egy olyan Európai Unióba léptünk be, ahol a demokrácia a legfőbb érték, és ennek a demokráciának az egyik legfőbb tartóoszlopa a népszavazás. Aki egy demokráciában a népszavazást támadja, az felelőtlenül jár el – mondta.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top