Close

Sobotka: Prága kínai pénzügyi központ lehet

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prágának esélye van arra, hogy a kínai pénzintézetek európai központja legyenjelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedd este Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, aki hivatalos látogatásra érkezett Csehországba.
    
Vang Ji személyében 14 év után első ízben látogatott el a kínai diplomácia vezetője Prágába. A kínai kormányfő 2005-ben és 2009-ben járt Prágában.
    
"Prágának nagy esélye van arra, hogy a kínai pénzintézetek európai központjává váljon. Esély van arra, hogy a kínai pénzintézetek Prágából tartsák a kapcsolatot Középés Kelet Európa országaival, illetve az Európai Unióval is" – mondta Sobotka újságíróknak.
    
A már korábban aláírt megállapodás szerint az év végig irodát nyit Prágában a Bank of China, amely az egyik legnagyobb állami bank a távol-keleti országban. A cseh-kínai kapcsolatok erősödését segíti, hogy szeptemberben közvetlen légi járat indult Prága és Peking között, míg a kelet-csehországi Hradec Královéban nagy kínai orvosi központot nyitottak.
    
"A cseh kormány azt szeretné, ha egy újabb közvetlen légi járat is létrejönne országaink között" – jegyezte meg Sobotka. A kormányfő leszögezte, hogy egyre növekszik a Csehországba látogató kínai turisták száma. Tavaly 211 ezer kínai járt Csehországban, míg az idén a számuk meghaladja a 300 ezret is – jegyezte meg.
    
A cseh miniszterelnök novemberben tesz hivatalos látogatást Kínában, útjára számos vállalkozó kíséri el, és a tervek szerint több államközi egyezményt írnak alá.
    
A kínai diplomácia vezetőjét délután fogadta Milos Zeman cseh államfő, aki a közelmúltban két esetben is járt Pekingben szintén népes vállalkozói delegációval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top